A tudáspark arc(h)épülete

Az óbudai Graphisoft Park új irodaháza

Építészek: Vikár András, Lukács István
Szöveg: Tatai Mária
Fotók: Bujnovszky Tamás

Az immár húsz éves óbudai tudásközpont egyetemi, alkotó- és munkahelyeivel a nyugalom szigete. Folyamatosan bővül, de szerencsére még mindig szervesen. Legújabb épülete, a SAP Hungary Kft. irodaháza a Park bejárati széléhez került; léptéke és kinézete okán akár a tudáspark arc-épületének is tekinthető.
Utcai homlokzata maga is kaput formál: a bejárati üvegajtó kétszintes üvegfalban áll, két oldalán befelé vezető kapubélletes kialakítással. A kapuzat aszimmetrikus megoldása (bélletek, üvegosztás) nemcsak esztétikai játék, de kellőképp hangsúlyossá is teszi a bejáratot. A ház hátul nyaktaggal kapcsolódik a cég korábbi épületéhez.
Három tényező mindenképp szerepet játszhatott az épület kialakításában: a park szellemisége, az építtető cég filozófiája, valamint az alkotó építészek tapasztalata. A Vikár & Lukács Építészstúdió több irodaházat tervezett már, de sohasem egy sémára. Mindig az igényekhez és a helyhez alkalmasat és mindig mást. Óbudán, illetve a Graphisoft Parkban sem ez az első projektjük, a honlapjukon is olvasható hitvallásuk szerint: „Visszatekintve minden tervezési feladatnál a park hangulatához és épületeihez való alkalmazkodás volt a feladatunk, de minden épületünknél igyekeztünk valami, a Parkhoz, illetve az adott helyszínhez tartozó újat és eltérőt is létrehozni, hiszen a hely szelleméhez és az adott korhoz történő igazodás, hitünk szerint csak együtt eredményes.”

Generál tervezés: Vikár és Lukács Stúdió Kft.
Építész vezető tervezők: Lukács István, Vikár András DLA
Építész társtervező: Gál Árpád
Építész munkatársak: Mangel János, Kákóczki Norbert, Király Szabolcs, Bencsik Tamás, Tóth Balázs, Seidl Krisztián
Statika: Kokopelli Kft.
Épületgépészet: Enco Mérnöki Iroda Kft.
Épületvillamosság: VA-IQ Kft.
Tűzvédelem: BNN Biztonságtechnika Kft.
Épületszerkezetek: FRT Raszter Építésziroda Kft.
Környezetvédelem: Józsa és Társai 2000 Kft.
Tájépítészet: Garten Stúdió Kft.
Közlekedés: Wettstein & Társa Bt.