Egy lépéssel tovább

Négylakásos társasház, Budapest, Római-part

Építész: Turi Gergő
Szöveg: Botzheim Bálint
Fotók: Dénes György

Ha az építészeti tervezés alapját kellene megnevezni, a választás valószínű a családiház-tervezésre esne. Hasonló lépték a kis társasházak műfaja, aminél a központi téma ugyanúgy a hajlék, de a lakások egymásra és a környezetre is reflektálnak, ezáltal a tervezés itt több rétegből álló feladat. A budai Duna-part közelében álló új társasház ezt a viszonyrendszert plasztikus eszközökkel jeleníti meg.
Az alapritmust a város egyik kiemelt kertvárosi környezete határozza meg, egy rövid sétányi közelségben a Római-parttól. A környék vegyesnek mondható építészeti karaktert hordoz, ami inkább disszonanciát hordoz magában, háttérzajként befolyásol, és semmiképpen nem ösztönöz követésre – talán még tudomásulvételre sem lenne méltó. Ebben a környezetben szinte egyedüliként az út menti fák teremtenek nyugvópontot. Az értő fül azonban a zajban is meghallja a zenét. A környezet építészeti zűrzavarából kihámozhatók a lényegi építészeti őselemek (arché), amelyek alapkészletet kínálnak egy ilyen közegben az építéshez. Ebbéli minőségében értelmezhető a ferde tető és a lyukarchitektúra, valamint a tektonikát itt-ott megmutató szerkesztésmód. Az elemeket mozgató törvény (logosz) meghatározása azonban egyedül a tervezőn áll.
A telek hosszúkás aránya a környék telekalakítási hagyományából ered, és nagy vonalakban az épület tömegét is meghatározza. A feladat egy négylakásos társasház megtervezése volt. A telek és a beépítési előírások által meghatározott feltételrendszerben logikus lépés volt két lakást a földszinten, kettőt pedig az emeleten elhelyezni. A két földszinti lakás önálló bejárattal és saját kertkapcsolattal rendelkezik. Az emeleti lakások az épülettömeg központi részén található, azt lényegében kettéosztó közös lépcsőházból tárulnak fel.

Vezető építész tervező: Turi Gergő
Felelős tervező: Turi Attila
Építész munkatárs: Álmos Csaba
Tartószerkezet: Baráth Dorottya
Gépészet: Ilyés Zoltán
Elektromos tervezés: Tóth Zoltán
Közlekedés: Kenéz Attila
Megbízó: Zelenák András
Kivitelező: Dyrax-ER Kft.