Gyülekezet szentelte hely

Református templom és gyülekezeti központ a Svábhegyen

Építészek: Szécsi Zoltán, Ónodi Szabó Lajos
Szöveg: Bartók István
Fotók: Hajdú József

Húsz év elég hosszú idő egy ember életében. Egy húsz év előtti terv megvalósulása – az építő közösség és alkotó számára természetes örömön túl – kihívás az építésznek, szembesítés húsz évvel korábbi gondolataival. Valami ilyesmi történhet most Szécsi Zoltán és Ónodi Szabó Lajos építészekkel. Elkészül végre közös munkájuk; a svábhegyi református templom és parókia.
Az együttgondolkodás, tervezés 1997-ben kezdődött, a kiviteli tervek 2001 végére készültek el. Ezt követte az építés éveken át tartó, hosszú szünetekkel megszakított folyamata, melynek – sok más közbenső után – ünnepi, fontos állomása volt a templomtorony 2015 tavaszi elkészülte.1,2 Most, 2018 nyarán pedig végre összeáll az épületegyüttes, egy egész jön létre. Így – a parókia megépítésének aktualitásán túl tekintve – erre az egészre érdemes tekinteni.
Az építészeken túl még fontosabb az alkalom maga a svábhegyi református gyülekezet számára, hiszen a közösség életében a várakozás mintegy 100 évre nyúlt. Bármely közösségi építés, de különösen egy templomépítés szereplőinek mindig felelőssége, hogy önmagukon túllépve, személyes vágyakon, ízlésen, téves ideológián, divaton, felülemelkedve határozzanak meg programot, elvárást, hozzanak létre teret, formát.

Vezető építészek: Szécsi Zoltán, Ónodi Szabó Lajos
Építész munkatársak: Jakus Péter, Sámsondi Kis Gergely, Fáy Piros, Csibi Zoltán (2001); Szák-Kocsis Ákos, Tóth Gergely (2014)
Tartószerkezetek: Szabó Imre, Pap Ferenc
Épületvillamosság: Makó Jánosné
Épületgépészet: Zsoldos Géza, Vincze Gábor
Kerttervezés: Sylvester Edina, Neogrády Judit
Úttervező: Horváth Zoltán
Belső bútorok: Mikus Lilla
Generálkivitelező: Poncz Kft., TÉR Kft. Mozaik Kft.
Megbízó: Budahegyvidéki Református Egyházközség, Szabó István püspök (2001); Svábhegyi Református Gyülekezet, Berta Zsolt lelkipásztor (2014)