Helyreállított harmónia

Batthyány Örökségközpont, Körmend

Építészek: Kiss Dániel Tamás, Tóth Péter
Szöveg: Götz Eszter
Fotók: Garai Antal, Németh József, Morfo Kft.

A körmendi Batthyány-Strattmann kastély az ország öt legjelentősebb kastélyegyüttesének egyike. A 15. századi várkastélyból a török időkben végvárrá alakított, majd pompás barokk kastéllyá lett együttes ma is őrzi fénykorának stílusát, a melléképületek – a lovarda, az istálló, a Sala Terrena és az őrség, a jószágigazgató és a várnagy lakásául szolgáló tömbök – klasszicista formában maradtak a 20. századra. A néhány éve erősen pusztulásnak indult kastély őrzi a hercegi család fegyvergyűjteményét, levéltárát és rendkívül értékes könyvtárát. A kastélyegyüttes Batthyány Örökség Központ néven újul meg, és a korábbi funkciók mellett számos újabbat is befogad.

A kastély teljes felújítása, amely összekapcsolódott a városközpont rekonstrukciójával, ma is folyik. A műemléki helyreállítás mellett a várossal való élő kapcsolat visszaállítása a cél. Az elmúlt negyven év folyamán a klasszicista stílusú lovarda épületében színház működött, ezt a közönség hátulról, a kastélypark felől tudta megközelíteni. A színház most látogatóközpont lett, a város kulturális és turisztikai központja, és visszanyerte közvetlen kapcsolatát a Szabadság tér irányába. A fogadótér ennek szellemében alakult át. Az építészeti helyreállítással megbízott Renoterv Kft. úgy döntött, hogy a homlokzati architektúrát kívülről az eredetinek megfelelően állítja helyre, a belsőépítészeti feladatot végző Morfo iroda tervezői, Kiss Dániel Tamás és Tóth Péter pedig újrafogalmazták a hetvenes évek érzéketlen átalakításaival alaposan eltorzult, és a látogatóközpont aulájának szűkös belső teret. A harmonikus arányú homlokzati kompozíciót eltakaró vasbeton födémeket a burkolatokkal együtt elbontották, kiszabadították a nyílászárókat, és a földszint egybefüggő terét kortárs építészeti nyelvre fogalmazva illesztették a klasszicista külsőhöz.

Generáltervező: Tölgyesi Ernőné – Renoterv Kft.
Belsőépítész tervező: Kiss Dániel Tamás, Tóth Péter – MORFO Kft.
Belsőépítész munkatársak:  Leposa Lilla, Szabó Péter, Krizsán Anita – MORFO Kft.
Statika: Bukits Zoltán – Pannon Archikon Kft.
Villamos tervezés: Molnár József – Renoterv Kft., Bognár László – Fényáram Mérnöki Iroda
Gépészet: Kaposi Zsolt – Renoterv Kft.
Akusztika: Kotschy András – Kotschy és Társai
Megbízó: Körmend Város Önkormányzata
Kivitelező / main contractor: ZÁÉV Zrt.