A műszaki lelemény csarnoka

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr

Építészek: Görbicz Máté, Kund Iván Patrik, Nagy Iván, Szabó Dávid
Szöveg: Bán András
Fotók : Bujnovszky Tamás

A magyar egyetemi életben egyre markánsabb szerepet játszó északnyugati országrészben, azon belül is a győri Széchenyi István Egyetem területén 2012 tavaszán kezdte el működését a Mobilis. Győr városa az Agóra-Pólus pályázaton elnyert közel 1,7 milliárd forintot fordította a beruházásra és az interaktív kiállítás létrehozására.

A pályázatban autó-jármű-közlekedés témájú tudományos játszóházat vázoltak fel, amely egyaránt vonzó az oktatás illetve a turizmus számára. Az egyetem által rendelkezésre bocsátott helyszín a campushoz kapcsolja a kiállítócsarnokot, de a városlakók által közkedvelt Dunaág felől is megközelítési lehetőséget biztosít. A háromszintes épület 1200 négyzetméteres kiállítási teret foglal magába, s további 1500 négyzetméter a kiszolgálótér.
Az épületet négy építész jegyzi, a Mesteriskola XX. ciklusának három – azóta végzett – hallgatója, Görbicz Máté, Kund Iván Patrik és Szabó Dávid, valamint mesterük, Nagy Iván. A tervezés és kivitelezés feszes határideivel sikeresen megbirkózott a csapat: 2010 január elején kezdődött az érdemi munka, s a műszaki átadásra 2011 novemberében került sor. Ez az egyetlen Agóra-Pólus pályázati projekt, amely a vállalt határidőre elkészült.

Építész tervezők: Görbicz Máté, Kund Iván Patrik, Nagy Iván, Szabó Dávid – Mesteriskola XX. ciklus
Generáltervező: Építész Stúdió Kft.
Épületszerkezetek: Becker Gábor, Kuntner Ferenc – Adeco Kft.
Tartószerkezetek: Nagy András, Marót Balázs – BEND-STAT Kft.
Épületgépészet: Mangel Zoárd, Kerék Attila – Mangel Épületgépész Iroda
Épületvillamosság: Ivanics Zoltán, Nyári Ottó – Provill Kft.
Forgalomtechnika, külső közmű: ifj. Kovács Tamás, Tóth Gyula – Viadukt Kft.
Környezetrendezés: Torma Sarolta – LAND-A Kft.
Rehabilitációs környezettervező: Kormányos Anna
Generálkivitelező: WHB Kft.