Iskola betegállományban

Központfejlesztés és iskolabővítés, Gelse

Építész / architect: Karácsony Tamás, Kemes Balázs
Szöveg / text: Kerner Gábor
Fotók / photos: Karácsony Tamás, Kerner Gábor

Fotók / photos: Karácsony Tamás, Kerner Gábor

Most, amikor az EU és Magyarország közötti pénzügyi kapcsolatok a média főcímeiben szerepelnek, kisebb hangsúlyt  kap egy-egy önkormányzat – gyakran presztízsberuházásként főtér-rekonstrukcióra költött –, nagyrészt hitelből finanszírozott fejlesztése. Vannak értelmes projektek is, például a Zala megyei Gelsén. Szerzőnket arra kértünk, hogy járjon körül egy kritikus helyzetet: mit jelent falusi környezetben egy szokatlan méretű iskola-fejlesztés, milyen hatással lehet a település képére és jövőjére. – a szerk.

Nem kis izgalommal láttam neki a feladatnak, hiszen manapság ritka az a község, ahol az atyafiak iskolafejlesztésre adják a fejüket. Annál is inkább, mert az elmúlt évtizedekben a maradék falusi iskolák zöme kivérzett, köszönhetően a  népesség csökkenésének, vagy a központi létszám normatíváknak. Ahol meg valami csoda folytán megmaradt az iskola, ott meg Wesselényi hajósai próbálják még menteni a menthetőt.

Fotók / photos: Karácsony Tamás, Kerner Gábor

A Pacsát Nagykanizsával összekötő út, mely a  Kis-Balatontól indul és a Principális-csatorna kísér végig, szemet gyönyörködtető, nem túlzó, amikor azt mondjuk, hogy Zala megye egyik legszebb tájegysége. Nem véletlenül nevezik a Termálok Völgyének, ugyanis a környéken fakadnak a „magyar gejzírek” és települnek a különböző élmény-, látvány- és gyógyfürdő komplexumok. Ezzel a csodálatos táji felvezetéssel jutottam el Gelsére, ahol a közelmúltban olyan fejlesztések történtek, amelyek láttán csak csettinthet az ember. A falu központjában szépen helyreállított templom, könyvtár, turistaház, piknikudvar,  futballcentrum, óvoda, gondozott park szökőkúttal, játszótér tanuszoda-termálfürdő és oktatási centrum (iskola)  fogadott és a szokatlan csendben el is kezdtem araszolni a feladatom irányába.

Fotók / photos: Karácsony Tamás, Kerner Gábor

Szép februári téli nap volt, a déli órákban. Az iskolát sikerült akadálymentesen megközelítenem, ahol a főbejárat mellett egy szépen tervezett tábla fogadott, amely arról tájékoztatott, hogy Gelsén járok, a Weöres Sándor Általános Iskolánál, továbbá közölte az alap információkat és az elérhetőségeket, valamint azt, hogy amennyiben részletesebben tájékozódni kívánok, akkor a www.gagarin.hu weblapon tehetem azt. Ha a látásommal lett volna valami, a feliratok alatt elhelyezett braille matricán
tapogathattam volna ki a tudnivalókat. (Bár napjai meg voltak számlálva a ragasztó gyengesége miatt.) Izgalmam egyre fokozódott, bár azt egy kicsit furcsának találtam, hogy az iskola száz méteres környezetében egy teremtett lelket sem láttam, se bicikliket, se lábnyomokat, csak eurokonform játszótéri Zöld Pétert, aki két disznajával és szomorú szemmel
egykedvűen őrizte az iskolát körülvevő csendet. (…)

Generáltervező / general design: Karácsony Építész Iroda Kft.
Építészek / architects: Karácsony Tamás, Kemes Balázs
Eng. terv építész munkatársai / fellow architects: Zsirai Róbert,
Varga László, Török Szabolcs Bence, Antal Gabriella
Tender és kiviteli terv építész munkatársa / fellow architect: Gerzsenyi Tibor
Statika / structure: Pozsgai István
Elektromos tervezés / electrical engineering: Cseke Csaba, Tolnai György
Épületgépészet / technical installations: Jerkó Anikó