(Magyar) New Cabin Homes

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Monsa, Barcelona, 2018, 142 oldal

Szöveg: Götz Eszter

A spanyol Monsa kiadó jelentetett meg egy válogatást a fenntartható építészet egyik önálló ágaként egyre népszerűbb, erdőben vagy vízparton, természeti környezetben, minimális környezetterheléssel járó ún. kabinházakból. A norvég, portugál, amerikai, új-zélandi, olasz, chilei, kanadai példák mellett három magyar épület is szerepel: a Minusplus iroda leányfalui családi háza, Béres Attila kőszegi Hideg-háza és Tóth László Kapuvár melletti nyaralóépülete, ami azt jelzi, hogy a kortárs magyar építészetben kifejezetten erős vonalat képviselnek a természetes anyaghasználattal megvalósított, minimalista, kompaktságra törekvő terek.
A kötet kétnyelvű (spanyol-angol) leírással, igényes fotóanyaggal, és ami a legfontosabb: sok rajzzal mutat be egy-egy kabinházat, szinte útmutatóként a műfaj leendő művelőinek. A bemutatott épületek 30 és 170 m2 közötti összterületükkel a szerény méretű családi házak közé sorolhatók, a kevés szöveggel, ám remekül „olvasható” képanyaggal érvelő kötet leginkább a potenciális megrendelőket szólítja meg, feltárva az egyszerűség, a mértéktartó tér, a kevés tárgy használata és a minőségi életmód közötti szoros összefüggést.

https://issuu.com/onebookforyou/docs/newcabinhomes