(Magyar) Magyarország, a hosszú 60-as évek építészete

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kiállítás és kerekasztal-beszélgetés
MÉSZ, 2017. 07. 12. – 28.

A 60-as évek modern magyar építészetét illusztráló anyag a nagy sikerű bécsi kiállítás (Architektur im Ringturm) után elsőként Budapesten, a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában mutatkozott be július 12. – 28. között. A megnyitón a rendezvény házigazdája, Krizsán András DLA, a MÉSZ elnöke köszöntötte a vendégeket, a kiállítást Prakfalvi Endre művészettörténész-építész nyitotta meg. A megnyitó után kerekasztal-beszélgetés zajlott a kiállításban szereplő építészekkel, Finta Józseffel, Róth Jánossal és az anyag tudományos kutatóival, Hadik Andrással, Fehérvári Zoltánnal – a moderátor Szalai András DLA, építész-művészettörténész volt.
„Az építész szakma először 1988-ban tekintett vissza a 60-as évek eredményeire a Magyar Építőművészet hasábjain. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 2000-ben rendezett kiállítást A műemlékvédelem táguló körei címmel, amelyen a 60-as évek értékeire is felhívta a figyelmet. Az utóbbi másfél évtizedben jelent meg néhány monográfia Jánossy György, Molnár Péter, Gulyás Zoltán, id. Janáky István, Farkasdy Zoltán, Bán Ferenc munkásságáról, illetve az egyik legjelentősebb tervezőintézet a KÖZTI történetéről és az óbudai kísérleti lakótelepről is, de a korszakról átfogó feldolgozás még nem született.” (Hadik András művészettörténész)