• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • A szent képmás új lakhelye

    Mario Botta torinói Santo Volto temploma

    A templom Torino egy északi városrészének posztindusztriális lakótelepén áll. Az együttes a hétszög alaprajzú, tornyokkal kiemelt templomból és egy azt L-alakban körülvevő plébániai szárnyból áll. A kettő egy nagyobb rendezvények lebonyolítására is alkalmas, védett városi teret fog közre. Erről a térről nyílik a főbejárat. Alatta több oktatóterem és egy tekintélyes méretű konferenciaterem található. Az alakzat csúcsával délre fordul, keleten harangok és a torony kapott helyet. E torony eredetileg a templom helyén álló üzem gyárkéménye volt, amelyet huszonegyszer csavarodó, tövises fémtekerccsel körbevett ‘életfává’ alakítottak. 

    A váltakozó, veronai vörös kő- és téglaburkolatú templom kicsiny fémfedeles szélfogón át vezet a templombelsőbe. Belépve, elsőként a szentélyfal sötét és világos vörös, megállásra késztető arcképe tűnik fel. Fornace Ballatore horizontális kősávokból álló kompozíciója az arcot kisebb-nagyobb szigetekre, fragmentumokra osztja. Az előtérből továbbhaladva feltárul a centrális tér boltozata is. A falaktól egyenes gerendák futnak a térpoligon zenitjéig, amelyek a testet összesen tizennégy mezőre osztják. Minden páros számú mező két alacsony és egy magas toronykürtőn keresztül kap fényt. A páratlan mezők egy-egy oszloppáron nyugszanak, amelyek mögött körfolyosó vezet, amely a zarándoktemplomok hagyományát követve összesen hét kápolnát és fülkét köt össze.

    Katona Vilmos

    Megrendelő / client: Mons. Cardinale Severino Poletto, Torino érseke

    Építész vezető tervező / architect: Mario Botta

    Építész munkatársak / fellow architects: Studio O. Siniscalco, Roberta Filippi, Maria Rita Lo Forte, Gianluca Marchese, Davide Scolaro, Talete Biancardi, Gianni Bellan, Patrizia Gugliotta

    Statika / structure: Studio O. Siniscalco – Giorgio N. Siniscalco, Luca Chiabrando

    Orgona és bútorok / organ and furniture: Famiglia Artigiana, Fratelli Ruffatti, Marietta, Caloi Industria, Genuflex