• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • 2010: Tájodüsszeia

    Tájépítészeti seregszemle a FUGÁ-ban, 2010. május 6–24.

    Land-A Kft.: Fórum tér

    Hogy pontosan mi a tájépítészet, arra nem egyszerű válaszolni. Nemcsak az utca emberének, de néha a szakma képviselőinek issem: annyira összetett tartalmat takar. Sokakban eddig talán nem is tudatosult, hogy ilyen diszciplína önállóan létezik. Íme, egy kiállítás, amely megpróbálja bemutatni a hazai tájépítészet lehető legtöbb nézetét.
    Az elmúlt 10 év legjelentősebb munkái jelennek a FugaUGA kiállításán, melyet a Magyar Építész Kamara tájépítész szakosztálya kezdeményezésére született meg. Ízelítőül: a Millenáris Park, a Nemzeti Színház kertje, a Kopaszi-gát, Pécs EKF főtere, a fertődi kastélykert kutatása és fejlesztése, az új Balaton-törvény. Tulajdonképpen retrospektív kiállításról van szó. A fiatal – nem egészen 50 éve született – szakma életében különleges súlya van az ezredforduló óta eltelt időszaknak, melyet rendkívüli dinamizmus és stíluspluralizmus jellemez. Ez az identitáskeresésre utal: a tájépítészet nálunk nagyjából mostanra kezd ismert, sőt elismert téralakító erővé válni.
    A kiállítás címét Arthur C. Clark – Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmje ihlette. Ennek szellemében a megnyitóra érkező vendégeket a kirakatban a szakma két jelentős képviselője a jövő mérnöke és egy orángután (az előember) maskarájába bújva fogadta. A kiállított anyag mennyiségét tekintve ugyan kimerítő (lehetett volna szűrni, a minőség javára is), de a jó struktúra segít a tájékozódásban. A munkák nyolc nagy téma köré csoportosulnak: regionális munkák, közösségi terek, magánkertek, települési táj, kutatási munkák, művészeti projektek, díjazott alkotások, illetve folyamatban lévő munkák. A molinókat videók, vetített fotósorozatok, animációk egészítik ki.
    Hogy ez a kiállítás mennyire túlmutat önmagán, és hogy jóval nagyobb hordereje van, mint egy néhány hétig nyitva tartó tárlatnak, azt a megnyitón összesereglett hatalmas tömeg is jelezte. Egyfajta nyitányként értelmezhető:, mondhatni a tájépítészet „bevonulása” lehet, a nagy nyilvánosság elé és a társszakmákkal való nyílt párbeszéd elindulását jelezhetia. A tervek szerint az év hátralevő részében vándorkiállítássá alakul: győri, debreceni, miskolci, pécsi, székesfehérvári és békéscsabai helyszíneken fogják bemutatni.

    Bechtold Ágnes

    Land-A Kft.: Eiffel tér