DesignEuropa-díj 2016

A DesignEuropa-díj az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) díja, amellyel a formatervezési minták és azok menedzselése terén tanúsított kiválóságot tüntetik ki a lajstromozott közösségi formatervezési minták jogosultjai körében.
A DesignEuropa-díjat az Európai Unió szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) szervezi az Olasz Szavadalmi és Védjegyxhivatallal (UIBM) partnerségben. A díjjal a formatervezési minták és azok menedzselése terén tanúsított kiválóságot tüntetik ki a lajstromozott közösségi formatervezési minták (RCD) jogosultjai körében, legyenek azok magánszemély jogosultak, kisvállalkozások vagy nagyvállalatok. A lajstromozott közösségi formatervezési minta az Unió mind a 28 tagállamában érvényes szellemitulajdon-jog, amelyet az EUIPO kezel.
Nyolc formatervet válogattak be a döntőbe, amelyek a legjobb formatervezési mintákat és termékterveket vonultatják fel az EU minden részéről, de azon kívülről is. Az első DesignEuropa díjátadó ünnepséget november 30-án rendezik Milánóban.
A kis- és feltörekvő vállalatok kategóriájában a magyar formatervező, Szőnyi Anna IDO padja került a döntősök közé. Az IDO-t köztéri padként tervezte meg az alkotója mindössze két alkotóelemből – fából és acélból. A zsűri értékelésében kiemelte, hogy a termék rendkívül sokféle magatartás- és interakciós formába illeszthető bele. Az IDO egy olyan termék, amely a lajstromozott közösségi formatervezési minta által biztosított oltalom mellett került a fiatal formatervező rajzasztaláról a piacra.
A DesignEuropa első életműdíját Giorgetto Giugiaro, az ipari formatervezés egyik legnagyobb neve kapja, aki hat évtizedes pályafutása alatt több mint 200 autó formatervét alkotta meg. Olyan autók formatervét készítette el, mint a Volkswagen Golf, a Lotus Esprit, a Fiat Panda és a Maserati Bora 3200 GT. A világ közútjain a vezető autógyártók mintegy 60 millió olyan járműve fut, amelyek mind az ő kreativitásának köszönhetően készültek el.

Forrás: sajtóközlemény
További információ: www.annaszonyi.com/ido