• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Csend útja Stresszkezelő Központ, Herencsény

  MÉSZ-MÉK diplomadíj 2018

  Terv: Mészáros Mónika, SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar
  Konzulens: Dr. Ferencz Marcel DLA

  Észak-Magyarország nyugati területén, a Palócföld szívében található a Középső-Cserhát északi lejtőjén elterülő Herencsény község külterületén fekvő kis ókori kápolna, melyet megnyugtató hatású, festői táj ölel körül. A kápolna és a táj összhangja a felszabaduló energiák révén ideális helyszínt nyújt egy stresszkezelő központ számára.
  Nógrád megye a palóc művészet fellegvára, az eredeti Ófalu palóc építészetével és környezetével egyedülálló a világon. Az idelátogató vendégek évszázadok kulturális örökségének és a megkapó természeti tájnak sajátos együttesét ismerhetik meg, amely egyben az idegenforgalom fejlesztési lehetőségeit is kijelöli. Herencsény község legnagyobb nevezetessége, kiemelkedő építészeti jelentőségű műemléke a rotundából bővített katolikus templom, ennek szentélye az egykori román kori körtemplom, amelyet a 14. században építtetett ki a falu földesura, az esztergomi érsek. Ma szépen felújítva várja a látogatókat.
  A tervezett stresszkezelő központ egyénre szabott program keretében segít levezetni a felgyülemlett feszültségeket. A maximális kihasználtság érdekében évente egy alkalommal olyan gyerekek számára nyújt tábort, akik az iskolák és a szülői elvárások nyomása által stresszes mindennapokkal, figyelemzavarral, tanulási nehézségekkel küzdenek. A tábor felzárkóztatásra és a mindennapi környezetből kiszakadva a vidéki élet megismerésére is lehetőséget kínál.
  A meghitt környezethez méltó módon az épületek anyaghasználata is otthonosságot közvetít. A kő e szempontból jó választás, használata visszanyúlik az ősi időkre, és a kápolna kőfalazatának karakterét folytatja, emellett szép struktúrát ad. A terv emellett üveg és fa építőanyagokat alkalmaz, ezek kisebb arányban jelennek meg az épületen és a környezetében.
  A tervezett épület formai kialakítása során a hangsúly a kápolna saját világához való alkalmazkodásra kerül. A helyszín közvetlen közelében egy szántóföld található, így azon időszakokra, amikor a földművelés zajlik, a nagy zajhatás tompítása érdekében az épületakusztika szempontja, védő hangfogó falak kialakítása is indokolt.
  Az épület a község szélén található, csendes környezetben. A szállásokat és a központot kvarckaviccsal leszórt gyalogúton érhetjük el. Kiemelt hangsúlyt kap a környezethez való közelség, ez a nagy üvegfelületekben és az anyaghasználatban is megmutatkozik. A központ három fő helyiségből áll: a „halk” szoba a meditáció, olvasás, festés, írás, jóga számára ad lehetőséget, a „hangos” szoba a tánc, zenehallgatás, beszédterápia helye. Az aktív szoba egy tároló, mely eszközöket nyújt a biciklizéshez, túrázáshoz, ezenkívül a vendégek által hozott sportfelszerelések elhelyezésére ad lehetőséget.