• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A helyére került

  Váci Greens „D” épület, Budapest

  Építészek: Lukács István, Vikár András, Gál Árpád
  Szöveg: Török-Szabolcs Bence
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Elkészült az Atenor Group által fejlesztett Váci Greens irodapark negyedik épülete. Bár a Váci út Rákos-patak feletti szakaszán található nagy léptékű beruházás két északi tömbjének megépülése még várat magára, a Vikár és Lukács Építész Stúdió által tervezett épülettel a fejlesztés első szakasza már így is komplettnek mondható.
  Az irodaház-specialistaként is ismert tervezőpáros egy korábbi interjúban megfogalmazott ars poeticája erre a munkára is érvényes: az alkalmazkodás, a megújulás és a funkcionalitás koncepcionális igénye az elkészült mű esetében is jó sorvezető a különböző léptékben megfogalmazott tervezői szándékok megfejtéséhez. Az alkalmazkodás feladata jelen esetben kézenfekvő: a negyedik épülettel bezáródó városi tömb első három épületét a Tiba Építész Stúdió készítette, többnyire „vonalkódszerűen” szerkesztett homlokzati karakterrel, jellemzően zárt, illetve fésűsen felnyíló, önmagukban is tömbként értelmezhető épületekkel. A kompozíció legjellemzőbb eleme a négy tömeg által közrevett, városias használatú tér, melynek értelmezését a térsarkai/térfalai mentén egységesen alkalmazott oszlopos megnyitások gazdagítják. Ez a városi tér remélhetőleg a jövőben túlmutat önmagán és a tömb léptékén, s egy, a Váci út forgatagától visszahúzott észak-déli gyalogos sétány jelentős elemeként fog működni, mint ahogy azt a kerületi szabályozás szándékai is sejtetik.

  Generáltervező: Vikár és Lukács Építészstúdió Kft.
  Vezető tervezők: Vikár András DLA, Lukács István, Gál Árpád tervező
  Építész munkatársak: Bencsik Tamás, Dvorzsak Jessica, Kákóczki Norbert, Király Szabolcs, Mangel János, Seidl Krisztián, Tiszai-Farkas Katalin, Tóth Balázs
  Statika: CAEC Almási Engineering Consulting Kft.
  Épületgépészet: Smg-Sisu Budapest Kft.
  Épületvillamosság: Hungaroproject Kft.
  Tájépítészet: s73 Kft.
  Épületszerkezetek: H-Design Kft.
  Tűzvédelem: BNN Biztonságtechnika Kft.
  Környezetvédelem: Józsa és Társai 2000 Kft.
  Közlekedés: Wettstein & Társa Bt.
  Építtető: City Tower Kft.