A jövőbe mentett múlt

A Beck-Dégenfeld kastély rekonstrukciója, Téglás

Építész: Heppes Miklós
Szöveg: Nagy Gábor
Fotók: Zsitva Tibor

Csöndes kis település Téglás, a Nyírség déli részén. Mintha semmi különös nem történne itt, pedig csak a szélső házsorokig kell eljutni, hogy csudákat lásson az ember. A jellegtelen családi házak mögül szolid méltósággal bukkan elő a kastély: a hétköznapokból az ünnep. (…)
Úgy képzelem, hogy akkor, valamikor, az építész is itt állhatott a megbecstelenített kastély előtt, ő is láthatta a múltnak ezt a szívszorító előadását. Akkor az Idő kézen fogta, végigbukdácsoltak az összes sebzett, halódó helyiségen, az Idő átadta a titkokat az építésznek, aztán elengedte a kezét, érezte és tudta, hogy a jövőt rábízhatja. Először egy tanulmányterv készült, majd uniós pályázat nyomán elindulhatott a külső felújítás. A homlokzat szinte lépésről lépésre nyerte vissza eredeti architektúráját, majd következett a belső helyreállítása, egyelőre még csak a földszinten. A cél, a szándék természetesen az eredeti állapot, a történeti térrendszer lehetőség szerinti minél teljesebb helyreállítása volt.
De mindennek az alapja az új funkció megtalálása, ami szinte adódott, hiszen a kastély központi tere, a két szint magasságát átfogó, középtengelyben elhelyezett, belső udvarra nyíló, keleti tájolású nagyterem ideális különböző, nagyszabású rendezvények megtartására. Így aztán rendezvényház lett a kastélyból.

Építész vezető tervező: Heppes Miklós – Archiflex Stúdió
Építész munkatársak: Lente András, Jánossy Johanna, Steinbach Erzsébet
Statika: Gerzsenyi László – Pro-Nívó Kft.
Kivitelező: KEVIÉP Kft.