Aki kicsiben hű…

Neológ zsinagóga rekreációja és Žilina-ZárieĊie, Zsolna

Építészek: Peter Behrens (1931), Martin Jancok (2017)
Szöveg: Botzheim Bálint
Fotók: Bujnovszky Tamás, Bujnovszky Vanda, Botzheim Bálint

A műemléképületek felújítását legtöbbször állami intézményként fenntartott műemlékvédelmi szervezetek kezdeményezik és bonyolítják. Üdítő kivétel a zsolnai zsinagóga, illetve a Stanica Žilina-Záriečie kulturális központ esete: mindkettő rekonstrukcióját egy helyi, civil alapítású kulturális egyesület kezdeményezte és menedzselte, a támogatók keresésétől kezdve a tervezésen át egészen a kivitelezésig.
Az Új Zsinagóga épületét az éppen 150 éve született Peter Behrens tervezte, 1931-ben készült el, de csupán alig egy évtizedig tudott zsinagógaként működni. A világháborúban elvették a zsidó közösségtől, és a város használatába került az épület. Először színház működött benne, majd koncertteremként üzemelt. Később a Közlekedéstudományi Egyetem számara előadóteremnek alakították át, a rendszerváltás után moziként működött 2010-ig. Hányatott sorsát jól jellemzi az a neten talált, datálás nélküli fotó, amelyen a romos épületben egy rögtönzött pályán fiatalok tollasoznak, így feltehetően egy ideig még tornateremként is használták. A sokszorosan átépített zsinagóga – a külsejét leszámítva – ekkor már semmiben nem emlékeztetett az eredeti, méltóságteljes rendeltetésére.
A fordulat 2010-ben következett be, amikor a zsidó hitközség új bérlőt keresett az üzemeltetésre. A nem messze működő Stanica Žilina-Záriečie (röviden: Stanica KC) kulturális központ vezetői elhatározták, hogy kereskedelmi hasznosítás helyett kidolgoznak egy javaslatot az épület kulturális célú működtetésére. A hitközség meglátta a fantáziát az elsőre lehetetlennek tűnő, de az épülethez méltó tervezetben, és egy szimbolikus összegért 30 évre odaadták a bérleti jogot. Az építészeti munkarészek elkészülte után megindulhatott a felújítás. A finanszírozás több lábon állt, rengeteg magánember és cég adománya mellett sikerült állami és civil kulturális pénzügyi alapok támogatását is megnyerniük.