Atmoszférateremtés és tiszta formálás

Kiállítási enteriőrök az újra megnyílt Szépművészeti Múzeumban

Installáció: Narmer Építészeti Stúdió
Szöveg: Sulyok Miklós
Fotók: Lovas Klára – Narmer Stúdió

A nemrég megnyílt Szépművészeti Múzeum1 (lásd MÉ 2018/6) újra rendezett kiállításai közül négyet, az Ókori Egyiptom, az Európai művészet 1250–1600, az Európai szobrászat 1350–1800 és a Magyarországi művészet 1600–1800 címűt a Narmer Építészeti Stúdió munkatársai tervezték.2 A műfajban rendkívül tapasztalt iroda imponáló magabiztossággal és arányérzékkel oldotta meg a feladatot mind a négy tárlat esetében.
A csapatot vezető Vasáros Zsolt tankönyvet is publikált ebben a témában,3 ennek előszavában Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója Pulszky Ferencre hivatkozva mutat rá, mekkora jelentősége van a múzeumi enteriőr milyenségének: „… a keret megfelel a tárgyak szépségének.”4 A könyvből kiviláglik, hogy a stúdió maga is e törekvés jegyében tervezi tárlatait, legyen az – hogy csak három jelentős munkájukat említsem – a Nemzeti Múzeum régészeti állandó kiállítása, a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs és Emlékközpont Jogfosztástól népirtásig című kiállítása, vagy éppen a Szépművészeti Múzeum állandó tárlatainak egy része. Vagyis a muzeológussal szakmai bizalmi kapcsolatban dolgozó társalkotónak tekinti a tervezőt, akinek építészeti tudással és művészi érzékenységgel kell szolgálnia a műtárgy, tágabb értelemben a múzeumi gyűjtemény bemutatásának ügyét.
Mint közismert, az 1960-as, 1970-es évek táján indult az a mára egészen szélesre duzzadt folyamat, amikor is a múzeumlátogatás és a kiállítási ipar az idegenforgalom részévé vált. A tárlat-enteriőrök olyan jelentőségre tettek szert az utóbbi évtizedek során, hogy ez a tevékenység immár a belsőépítészet egyik önálló szakterületét alkotja. Ugyanakkor nyugodtan föltehetjük a kérdést: van-e nagyobb alázatot kívánó építészeti feladat, mint a kiállítási installációk tervezése?

Installáció és grafikai tervek: Narmer Építészeti Stúdió

Ókori Egyiptom
Kurátor: Dr. Liptay Éva
Tervezők: Kováts Petra, Hauszknecht Katalin, Vasáros-Lévai Melinda, Vasáros Ákos, Vasáros Zsolt DLA
Grafikai tervek: Czipor Adrienn

Európai művészet 1250–1600
Kurátorok: Tátrai Júlia, Dobos Zsuzsanna, Fábry Eszter, Sallay Dóra, S. Csető Georgina, Koruhely Nikolett, Lantos Adriána, Balogh Ilona
Tervezők: Véner Ágnes, Vasáros Ákos
Grafikai tervek: Czipor Adrienn, Póth Rebeka

Európai szobrászat 1350–1800
Kurátor: Szőcs Miriam
Tervezők: Kováts Petra, Eiszrich Ágnes, Vasáros-Lévai Melinda, Véner Ágnes, Szigetfü István, Vasáros Ákos, Vasáros Zsolt DLA
Grafikai tervek: Zsarnóczky Renáta