Cukorraktár csokoládéillattal

Kerékpáros turisztikai központ és helytörténeti múzeum, Szerencs

Építész: Salamin Miklós
Szöveg: Madár Ivett
Fotók: Dénes György

Szerencs nevéhez manapság automatikusan a „Hegyalja kapuja” kifejezést társítjuk. Ezek után természetesen egyből hozzárendeljük magunkban a bort is, ami vitathatatlanul hozzá is tartozik, de mindezt felnőtt fejjel tesszük. Ha gyerekkori önmagunkat kérdeznénk, a csokoládé lenne az első, ami eszünkbe jutna. Sokan nőttünk fel úgy, hogy Szerencs egyet jelentett a cukorral, a Boci csokival és a Macskanyelvvel – sokszor akkor még nem is tudva, merre lehet ez a város. (…)
Az 1880-as években épült cukorraktár építési minősége – mint akkoriban az ipari épületeké általában – kimagaslott az átlag közül. 2009-ben, az új funkció keresésének kezdetekor az általános raktárként hasznosított, helyi védettségű épület már nagyon rossz állapotban volt. Salamin Miklós ekkor kezdett foglalkozni a feladattal. Mire az első felmérésektől eljutottak a végleges funkció és pályázati forrás megtalálásáig, a helyzet tovább romlott. Szerencs 27 település egyikeként vett részt a „Kiemelt turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” programban, ami – mint zömében a hasonló projekteknél – nagyban befolyásolta az épület felújításának menetét és költségérzékenységét. Az épület kerékpáros turisztikai központ és helytörténeti múzeum funkcióval kapott új esélyt.
Az omladozó vakolat alól előbukkantak a kőből és téglából épült falak, melyeknek nyers szépsége nem csak az építészt fogta meg, hanem a megrendelőt és a tervtanácsot is meggyőzte arról, hogy a vakolatot a teljes homlokzatról leverve, láttatni hagyják a falazatot. Ez a merész döntés teszi kívülről izgalmassá ezt a házat. Az egykori beavatkozások tégla sebhelyei még érdekesebbé teszik a Tokaj-Hegyaljára annyira jellemző kő-tégla vegyes falazat képét, a befalazott ablaksor és a homlokzaton körbefutó téglagyűrűk pedig az egykor háromszintes kialakításról árulkodnak.

Generáltervezés: Axis Kft.
Vezető tervező: Salamin Miklós
Építész munkatársak: Bozsik Judit, Korda Zsolt
Statika: Pataki Zoltán – Mepa Expert Kft.
Gépészet: Szilágyi Zsolt – Energo-Tallér Kft.
Épületvillamosság: Münnich Gábor – Fényesvölgy Kft.
Közmű: Papp Gábor – PK.Terv Kft.
Megbízó: Szerencs Város Önkormányzata
Generálkivitelező: Szivárvány-Ép Kft.