Lépcsők pihenőjén

Családi ház, Pesthidegkút

Építészek: Fialovszky Tamás, Kenéz Gergely, Jedlicska Gergő
Szöveg: Kiss Tamás
Fotók: Kenéz Gergely, Jedlicska Gergő

A helyszín a magyar főváros pereme, Pesthidegkút, a Kádár-kockák sajátos egyszerűségétől az ezredforduló pazarnak vélt, tájidegen családi házak formavilágáig. E sokszínűen árnyalt építészeti szövet szolgál keretéül az új családi háznak.
A saroktelken, amelynek beépítésére az Építész Stúdió tervezői kaptak megbízást, eredetileg egy kis alapterületű ház állott. A sors fintoraként jogszabályi akadályok miatt az épület alkalmatlannak bizonyult a bővítésre, ezért elbontották. A szerethető „házikó” azonban nem tűnt el nyom nélkül; építőanyagainak továbbörökítése – nem elsősorban költséghatékonysági szempontból – már az első megbízói gondolatokban felvetődött.
A mintegy 500 m2 alapterületű telek adottságaihoz mérten, a tervezési folyamatok kezdetén egy józan tárgyilagosságú építészeti program lett megállapítva. A funkcionális igények szabatos megfogalmazását erősítette az eleve szűk tervezési terület valamennyi építési előírása, amely általában megbéklyózza az építész alkotó kezét. E megkötések ezúttal épp ösztönzőleg hatottak a ház architektúrájára. Az építési paraméterek és a tervezési program követelményeinek kielégítése a terület legoptimálisabb kihasználását eredményezte. Így jött létre az a tortaszelet-szerű, építési szabályozások alakította kubatúra, amelyet az archetipikus tömegből származó, utcavonallal párhuzamos gerincű nyeregtető és az épülethez a kert felől pengeszerűen társuló áttört előtető kortárs leleményességei ízesítenek.

Építészek: Fialovszky Tamás, Jedlicska Gergő, Kenéz Gergely
Tartószerkezet: Pataki Bottyán
Épületgépészet: Csapliczky László
Kivitelezés: Gémesi György