Zöld út az Úszóarénához

Dagály sétány, Budapest

Tájépítészek: Pécsi Máté, Hómann János
Szöveg: Götz Eszter
Fotók: Bujnovszky Tamás

A Váci út régi gyárépületei és új irodaházai között, a Forgách utcai metrómegállótól egyenes út vezet az új Úszóarénáig. Nemrég még a rozsdaövezet széle, hulladékterület volt, most viszont egy átgondolt, kellemes, tájépítészeti eszközökkel gondosan megformált sétány. Megvalósításához az Úszó Világbajnokság csak apropó, valójában a XIII. kerület rendezési programjának része ez a Duna friss levegőjét a sűrű városszövetbe vezető légcsatorna.

A fél kilométeres gyalogos szakasz „kapuja” a metróállomás lejáratánál egy impozáns köztéri alkotás, Gálhidy Péter szobra, a Turbinalevél: hatalmas, vitorlaszerű, kissé elmozduló turbinalapát, amely a területen egykor működött Láng Gépgyár emlékét őrzi. Impozáns, ugyanakkor érzelemdús mű, szépen vezeti föl a témát. Az innen még egy rövid szakaszon autóforgalmat is engedő, majd a következő kereszteződéstől már valóban gyalogos sétány ugyanis nem csupán közösségi zöldfelület, hanem emlékpark is: a Turbina utca első kereszteződésénél a burkolatba helyezett fém motívumok a hely ipari múltját elevenítik meg. A színes klinkertégla burkolat a környék egykor karakteres ipari építészetnek emlékét hordozza. Az elhelyezett utcabútorok aránya is kellemes, a magas szobor a városias beépítéshez igazodik, a gyalogos részt indító „Duna-kavics” padok ennek határát jelölik ki, innen a Duna felé tartva pedig már normál méretű köztéri padok következnek.

A kiszabadított útvonal – azon túl, hogy végre rendezte a korábbi állapotot – sokféle előnyt hozott a környéknek. A déli oldalán álló házsor földszinti üzletei teret kaptak, a sétány burkolata változatos, a csapadékot a középső zöldfelület felé vezető esőkert megoldással, hatalmas fehér folyami kavicsokat imitáló, organikus formájú köztéri ülőbútorokkal és fabordákból készült utcai padokkal. A növények között a pompás hagymavirágtól a megőrzött kőrisfákig, a most kiültetett platánokig és hársfákig sokféle, szárazságot jól tűrő faj látható. De ültettek egy fát a sportolóknak, egyet az időseknek, illetve az ifjúságnak dedikálva. A térfigyelő kamerákkal, LED-világítással ellátott sétányt ingyenes wifi-hálózattal is ellátták, ez a Budapesten még mindig ritka gesztus teszi valóban 21. századi közösségi térré.

Környezetrendezés: Objekt Tájépítész Iroda
Generáltervező: Főmterv Zrt.
Víziközmű és út: Triaut Kft.
Építtető: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat
Kivitelező: Market Zrt.