• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A Mester emlékének

  Makovecz Bölcsőde, Csillaghegy

  Építész: Kravár Ágnes
  Szöveg: Sulyok Miklós
  Fotók: Zsitva Tibor

  csillaghegy1

  „Variáció egy Makovecz-témára”, ezt a címet is adhattam volna rövid írásomnak, hiszen az új csillaghegyi bölcsőde a makói, Búza utcai Makovecz Imre tervezte bölcsőde alaprajzi és tömegformálásának változata. A csillaghegyi bölcsőde esetében a III. kerületi Önkormányzattól 2011-ben nyerte el Makovecz Imre a bölcsőde tervezési feladatát, aki el is vállalta, de ereje fogytán az éppen irodájában dolgozó fiatal vándoriskolás építészre, Mike Dianára bízta a munkát. Makovecz halála után régi kollégája és tanítványa, Kravár Ágnesre vette át a tervezést.
  A 2011. szeptember 27-én elhunyt építész már nem érhette meg a makói bölcsőde decemberi átadását sem, de a tervek még az ő vázlatai és útmutatása alapján készültek. Az utcára néző, nyújtott U-alakú, portikuszos fogadó udvar és a foglalkoztató helyiségek nyolcszög alaprajzú, felülvilágítós, kupolával fedett tömegei jellemzik a makói épületet. Kravár Ágnes, aki évtizedek óta Makovecz építészeti vonzásában, mondhatni kollégájaként dolgozott, láthatólag örömmel és tisztelettel nyúlt a mester által kidolgozott megoldáshoz, amely az ölelő térbeli gesztussal fogadó udvar és a centrális gyermekfoglalkoztató termek kettősségére, valamint a kupolaforma építészeti és szimbolikus erejére épít.
  Az építészetileg (is) csendes csillaghegyi kertváros viszonylag nagyméretű telkén méltósággal, arányosan jelenik meg az épület, bejárati kapuja előtt tornáccal barátságosan fordulva az utca felé. A főhomlokzatot az emeletes épületrész kisméretű középület-léptékkel ruházza föl. A hódfarkú cserépfedés, a mélyen lehúzott és nagy kiülésű ereszvonal, az emeletes homlokzatrész kontyolásra emlékeztető kialakítása, a keskeny, magas, szinte art decós földszinti ablakok, „oromzatukban” egy-egy festett középpontú fa medialionnal, valamint az emeleti ablaksor faplasztikájú keretelése Kós Károly és körének formálását idézi. Az íves vonal mentén telepített foglalkoztatókat magukban foglaló, rotundaszerű épületrészeken a kupola alsó részét keretező, mélyre húzott eresz és tetőzet tréfás kalappá teszi a tetőidomokat. Ezeket az udvar felől körüljárva tornácos térsorral találkozunk, amelyet a két-két foglalkoztató közötti bejárat tagol, s erre tengelyesen szimmetrikusak a foglalkoztatók és azok kiszolgáló helyiségei.

  Építtető: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
  Bonyolító: Óbuda Városfejlesztő Kht.
  Tervezés: Paralel Építésziroda Kft.
  Kivitelező: Kalotherm Zrt.
  Építészek: Kravár Ágnes, Mike Diana
  Építész munkatárs: Benyó Géza
  Statika: Pongor László Pond – Mérnöki Iroda Kft., Hadnagy Gábor
  Gépészet: Szalóky László – Kristályklíma Plusz Kft., Benes László, Csiszár Endre, Marosi Gergely
  Elektromos tervezés: Sax Dezső – Hochplan Kft.
  Belsőépítészet: Kravár Ágnes, Mike Diana, Márton László Attila
  Belsőépítészeti kivitelezés: Györkös Miklós – Bellart Bt.
  Konyhatechnológia: Fraknói Béla
  Kertészet: Buella Mónika
  Kerámiadíszek: Kun Éva
  Faszobrok: Megyeri László