• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Építészeti központ vagy építészeti múzeum?

  Húszéves az Architekturzentrum Wien

  Szöveg: Beliczay Zsuzsa

  Fotó. Hertha Hurnaus

  Fotó. Hertha Hurnaus

  Összegző kiadványban mutatja be történetét az Architekturzentrum Wien. Az 1993-ban alapított intézmény húsz év alatt az építészeti közélet legfontosabb színterévé vált, és a modern- és kortárs művészetek múzeumait befogadó belvárosi MuseumsQuartier egyik szárnyában működik. Azt hihetnénk, hogy a legjobb helyen van.
  Az összefoglalóból azonban kiderül, hogy éppen a városi léptékű szakmai- és civilfórum-jelleg, illetve egy lehetséges országos hatáskörű múzeum keretei, és annak lehetséges helye körül viták zajlanak. Közben az AZW minden nap kiállításokkal, beszélgetésekkel, workshopokkal, konferenciákkal várja az építészet iránt érdeklődőket. Könyvtára, archívuma, online adatbankja megismerhetővé teszi a 20. és 21. századi osztrák építészet teljesítményeit. A csúcspontokat állandó kiállítás prezentálja.
  Az AZW története azt példázza, hogy elszánt politikusok, makacs intézményvezetés, elhivatott dolgozók és az ügyet felkaroló támogatók együttes munkájával igenis létrehozható és sikeresen üzemeltethető egy intézmény, melyet ma már joggal nevezhetnénk építészeti múzeumnak. A születésnap alkalmából megjelent összegző kiadványban terjedelmes interjúkban emlékeznek vissza az AZW alapításában oroszlánrészt vállaló politikusok. A beszélgetésekből világossá válik, hogy az Architekturzentrum születése négy különböző politikai színtér egyidejű, egy irányba mutató akaratának köszönhető. Várospolitikus, pártpolitikus, miniszter és Helmut Zilk polgármester egyszerre állt ki valami mellett, ami már régóta aktuális lett volna. Többségük visszatekintve is úgy érzi, egy olyan kitüntetett pillanatban találkoztak össze és erősítették meg egymást az elképzeléseik, amikor Bécs éppen újrapozícionálta önmagát, újraépítette világvárosi arculatát.