Komplex harmónia

Sauska borászat bővítése, Villány

Építész: Sugár Péter DLA
Szöveg: Berényi Marianna
Fotók: Zsitva Tibor

Fotó: Zsitva Tibor

A Sugár Péter tervei szerint épített, majd egy új üzemegységgel kibővített épületegyüttest térben horizontálisan és vertikálisan végigjárható kisvárosként is értelmezhetjük. Időben a Sauska Pincészet számára kétségtelenül emlékezetes lesz az elmúlt év. A 2009-es Cuvée 5 nevű borukat – magyar borok történetében először – a legjobbnak ítélték a londoni Decanter World Wine Awards-on a vörösborok egyik legerősebb kategóriájában, miközben itthon végleges formát öntött a villányi borászatuk.
A több száz éves múltra visszatekintő borászatok szexepiljéhez hozzátartoznak a különböző korokban, különböző igénnyel és szándékkal megépített épületek, amelyeket az idő és a funkcionalitás érlelt egységes egésszé. A szocialista kombinátok nyomán létrejövő magyar borászatok esetében ilyesmiről azonban szó sem lehet, hiszen csak keveseknek volt módjuk arra, hogy megfelelő minőségű épületegyüttest fejlesszenek tovább. Az pedig még ritkább, hogy egy ilyen gazdaság ugyanazon építész számára lehetőséget teremtsen egy korábban elkezdett épület bővítésére, újragondolására.
Amikor Sugár Pétert 2006-ban a Sauska felkérte, hogy tervezzen reprezentatív pincészetet villányi birtokukra, nagyon rövid idő jutott a tervek kidolgozására. Sugár eleinte egy „földből kinövő” épület koncepcióján gondolkodott, amelynek tervezését el kellett vetnie a szűk pályázati határidő miatt. Végül az akkor még keskeny telken három, karakteresen különálló, eltérő funkcióval rendelkező épület készült el alapvetően lineáris elrendezésben, melyeket egy közös udvar fog össze. A tartályos erjesztő, a palackozó és a logisztikai raktár, valamint a fahordós pince terveiben megjelenhetett az a technológiai tapasztalat, amelyre a tervező többek között a Betonépítészeti Díjjal elismert tolcsvai Oremus Borászat tervezésekor tett szert, miközben építészetileg is izgalmas terek jöttek létre.

Építész tervező: Sugár Péter – Radius B+S Kft.
Építész munkatársak: Müllner Péter, Vági Bence
Statika: Nagy András – Bend-Stat Kft.
Épületgépészet: Oltvai András, Oltvai Tamás – Oltvai Gépész Studió Kft
Elektromos tervezés: Ifj. Sas Gyula – Akvila-S Kft.
Tűzvédelem: Lipinka Zsolt – Teramin Bt
Kóstolótér belsőépítészete: Somlai Tibor
Szobrász: Szmrecsányi Boldizsár Boldi
Kivitelező: Merkbau Kft.
Létesítményfelelős: Puskely Ildikó