Rejtett hangok háza

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Ligeti György oktatási épület

Építészek / architects: Mányi Mányi István, Mányi Dániel, Gáti Attila László, Molnár Judit, Kardos Gábor
Szöveg / text: Götz Eszter
Fotók / photos: Hajdú József

Fotó / photo: Hajdú József

Fotó / photo: Hajdú József

A Wesselényi utca körúthoz közel eső szakaszán a járókelőnek csupán annyi tűnik föl, hogy ragyog az utca képe: egy évtizedek óta lerobbant állapotban lévő klasszicista épület példaszerűen, eredeti szépségét visszanyerve újult meg. Homlokzatának meghatározó jele a város múltját a jelenben felvállaló, időtlen szépség; csak a bejárat új üvegajtaja és fölötte a felirat jelzi, hogy a ház a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatási egységének otthona lett.
A Zeneakadémia teljes rekonstrukciójának részeként került vissza a város kulturális vérkeringésébe Feszl Frigyes eredetileg is iskolának szánt, majd százötven éven át hasonló funkciót ellátó épülete. A Liszt Ferenc téri szecessziós zenepalotából ide költözött át az egyetem oktatási és adminisztrációs része, illetve itt jött létre egy egyedülálló próbateremsor, amelyik a nap 24 órájában teljes kapacitással működik. A rekonstrukció megtartotta a homlokzat klasszicista harmóniáját, de egy kis kortárs leegyszerűsítéssel igazította a városképhez. A három homlokzati szint mozgalmas ritmusát, a felső szintek jellegzetes színezését, a plasztikusan kialakított párkányok, az oszlopokon a kannelúrák és kváderek váltakozását a nyílások visszafogott megjelenése ellenpontozza. A bejárat azonban hangsúlyozottan mai: az egyszerű, keret nélküli, kétszárnyú üvegajtó, fölötte fémtartón függesztett üveg előtetővel inkább jelzés, mint feltárulás. Az épület egyértelműen kommunikál a város felé: megmutatja historikus szépségét, de funkcióját belülre tartogatja.


Építészet / architecture: Mányi István, Mányi Dániel, Gáti Attila László, Molnár Judit, Kardos Gábor – Mányi István Építész Stúdió Kft.
Belsőépítészet / interior design:
Gergely László – Stúdió G Bt.Statika / structure: Szántó László, Dósa József, Koch György – Exon2000 Kft.
Gépészet / technical installations: Szigyártó Gábor, Pitkó Attila – SMG SISU Mérnöki Iroda Kft.
Villamos tervezés / electrical engineering: Papp Péter, Turi Ádám – SMG SISU Mérnöki Iroda Kft.
Gyengeáramú rendszerek / low power: Csányi István – Kvinterv Kft., László Árpád, Fodor Attila – Bconsulting Kft.
Akusztika, stúdiótechnológia / acoustics: Fürjes Andor – aQrate Kft.
Zöldfelületek / landscape: Balogh Péter István – s73 Kft.
Társművészet / glass art: Baróthy Anna, Kolozsvári Csenge, Bozsó Melinda, Koródi Zsuzsanna – Szövetség’39 Művészeti Bázis
Építész konzulens / consultant: Kukucska Gergely
Kivitelezés / main contractor: W-Akadémia Kft. (HÉROSZ Kft. – Magyar Építő Kft. – Reneszánsz Zrt. konzorcium)
Üveghomlokzat gyártója / glass product: Rákosy Glass Kft.