• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Szakrális design

  A váci ravatalozó új arc(ulat)a

  Tervező: Kiss Zsombor
  Szöveg: Török Szabolcs Bence
  Fotók: Beliczay László

  Fotó: Beliczay László

  A váci Alsóvárosi temetőben álló ravatalozó évek óta várt arra, hogy külsőleg és belsőleg megújuljon. Ez a folyamat a múlt évben a belső tér átformálásával indult el, a külső már nagyon időszerű megújításában csak ezután reménykedhetünk. Ehhez a szokatlan sorrendiséghez szokatlan megközelítés társult, mivel az enteriőr számára a tervező egy teljesen új identitást választott.
  Fotókon láttam először a Vác-alsóvárosi ravatalozó épületének belső átalakítását. A képek érdekes térszerkezetet és látványvilágot mutattak. A megújult ravatalozó nagy intenzitással sugározta egyértelmű üzenetét: itt valami karakteres, a minimalista és modern trendekhez illeszkedő szakrális belsőépítészeti alkotás született. A világító kereszt hangsúlyos megjelenése építészeti példákat idézett, Asplund stockholmi ravatalozóját, Tadao Ando vízre helyezett templomát és fénytemplomát, az elemek szerkesztettségéről Pawson munkái jutottak eszembe. De itt megközelítés és a hangsúly más. A kereszt például, mint a központi szimbólum, rendhagyó módon jelenik meg: függőleges szára továbbfut a mennyezeten és a padlón, átfogja az egész teret, bejárattól bejáratig. Az erős komponáltság is szembetűnt a fotókon, s ezt az üzenet értékű karaktert láthatóan a többi elem is hordozza, a design áthatja a belső tér minden mozzanatát. A kereszt többértelmű megjelenése annyira dominál, hogy a vallási szimbólum már-már kilép eredeti szerepéből, s metaforává, főmotívummá, ismertetőjeggyé válik az térben.
  A projektet megismerve kiderült, hogy az átalakítást az egyházmegye számára készült grafikai arculatépítés is kísérte, ami a plébános névjegykártyájától a szentírás-borítóig a jövőben meghatározza a intézmény igényes megjelenését. Az alkotó, Kiss Zsombor grafikus, formatervező grafikai arculatépítési tapasztalatait ebben a „branding”-től meglehetősen idegen környezetben próbálhatta ki.

  Tervező: Kiss Zsombor
  Generál kivitelező: Koncz Gábor
  Megbízó: Váci Egyházmegye