• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Szombathelyi Weöres Sándor Színház

  Ötletpályázat, 2008. november 28.

  Kihirdették a Szombathelyi Weöres Színház új épülete ötletpályázat eredményét. 36 pályaműből 5 részesült díjazásban, megvételt nyert 12. A díjazott és megvásárolt pályaművek gondolatai alapján meghívásos építészeti tervpályázat kiírására később kerül sor. A pályaművek bírálati szempontjai voltak: az építészeti minőség, a városszerkezetbe, környezetbe illeszkedés, a funkciók kielégítésének minősége, az épület kulturális tartalma; gazdaságos megvalósíthatóság, fenntarthatóság, ütemezhető megvalósítás.
  A kijelölt helyszín a Március 15. tér. A tervpályázat igazolta, hogy a kijelölt hely alkalmas az intézmény számára, így a tér és környezete a színházzal és rendezvényteremmel a város egy új központjává válhat majd. A kiírás a térnek és rajta a színháznak agóra-szerepet szánt, hangsúlyozva az épület nyitottságának szükségességét, hogy az épület váljon a városi élet részévé – nemcsak este, a rendezvények ideje alatt, hanem napközben is. Ezért értékelte a zsűri a differenciáltságot, a sokféle funkció (multifunkcionális rendezvényterem, drámai színház, stúdiószínpad, kávéház-étterem, galéria) egybekomponálását. A színházépület és a tér beépítési viszonyának az építészeti megfogalmazása kulcskérdés: olyan megoldások kerültek díjazásra, amelyek az épületegyüttest összefogott, részleteiben mégis tagolt, a környező beépítés léptékéhez közelítő tömegekkel oldották meg. A pályázóknak állást kellett foglalniuk a két meglévő épület sorsáról. Három megoldási javaslat volt: 1. teljes bontás, 2. SZTK épület bontása és a Művelődési és Sportház megtartása (MSH), 3. mindkét épület megtartása. A második verzió bizonyult optimálisnak, a legtöbb pályamű ezt az utat választotta, bár több pályamunka jó színvonalon bizonyította, hogy lehet teljes bontásban gondolkodni. A megvalósíthatóság szempontjából viszont célszerűbbnek tűnik a meglévő épületek teljes megtartása, ez viszont nehezíti az új színház jel-szerepét és működését.
  Forgalomtechnikai problémaként merült fel, hogy a központból a gyalogos megközelítés fő iránya a Király u., illetve a patakparti sétány. A kiírás körforgalmi csomópont elhelyezését javasolta a téren. Ettől több pályamű eltért, egyesek a forgalmat a térszint alá vitték (megvalósíthatósága szinte kizárt), vagy a csomópontba futó utak széthúzását javasolták.
  Kevés pályamű tudta maradéktalanul megoldani a díszletbeszállítást. Nehézséget okozott kihasználni az intézmények együttes működésének szinergiáit. A színháztermek rendelkeznek a szükséges eleganciával, azonban ezt többnyire hűvös távolságtartással teszik. A zsűri azonban hangsúlyozta, hogy a színház legyen érzelmekkel telített, a terekben pedig érvényesüljön hangulati fokozás.