• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tájba illő indusztria

  Cementgyár, Királyegyháza

  Építészek: Armbruszt Zsolt, Duga Marcell, Jakobi Balázs, Keresztes Béla,
  Orosz Ferenc, Pallós Balázs, Perl Tamás, Sándor Zsolt, Szován Géza

  Szöveg és fotók : Botzheim Bálint

  Harminc évvel ezelőtt építettek utoljára cementgyárat Európában. 2011 nyarán Magyarországon, a Baranya megyei Királyegyháza határában megkezdték a termelést a legmodernebb európai cementműben. A pécsi Egyetemi Kutatóközpont (lásd számunk 19. oldalát) már az itt előállított cementből készült.

  A két építőipari óriás, a Lafarge és a Strabag még 2010-ben hozott létre konzorciumot 70-30 arányú tulajdonhányaddal. Az új Lafarge Cement CE Holding GmbH elnevezésű vállalat a Csehországban, Szlovéniában és Ausztriában található cementgyáraival, valamint a Királyegyházán épült üzemmel együttesen évi 5 millió tonna kapacitással bír. A cement szállítása drága, ezért nagyjából 300 km-enként optimális a gyárak telepítése. A Strabag az új magyarországi üzem finanszírozásával társult az üzletbe.
  A királyegyházi helyszín kiválasztásakor fontos volt a nyugati Mecsekben fekvő Bükkösdön található mészkő és agyagbánya közelsége. Az alapanyagok és a fűtőanyag szállítása vasúton történik, ehhez mintegy öt kilométernyi iparvágányt építettek ki. A vasúti szállítás a gyár funkcionális telepítését nagyban befolyásolta. A téglalap alakú telken három hosszanti sorba telepítették az eltérő funkciókat. A közúti bejárattól legtávolabb eső északi oldalon a nyersanyag tárolása közvetlenül az iparvágányról történik, illetve itt találhatók a cementőrlés épületei. A középen a klinker előállítás, a kész cement tárolás, a csomagolás, valamint a közúti és vasúti kiadás épületei sorakoznak. A főhomlokzatnak tekinthető első épületlánc a főbejáratot, az irodákat, a központi raktárat és szervízépületet és a központi vezérlőtermet foglalja magában.

  Koncepcióterv: Florian Molzbichler – MHM Ziviltechniker Gmbh
  Vezető tervezők:  Armbruszt Zsolt, Duga Marcell, Jakobi Balázs, Keresztes Béla,
  Orosz Ferenc,  Pallós Balázs, Perl Tamás, Sándor Zsolt, Szován Géza

  Generáltervező: M Mérnöki Iroda Kft.
  Projektfelelős: Perl Tamás
  Környezetvédelem, teljes infrastruktúra:  Csonka Pál – Total Kft.
  Építész munkatársak:  Keresztes Béla, Fritz János – Építész Kör Kft., Horváth Zoltán, Török Zoltán,  Varga Zsuzsanna – M Mérnöki Iroda Kft.
  Geotechnikai tervezés: Geoplan Kft.
  Megbízó: Nostra Cement Kft.
  Generálkivitelező: Strabag-MML Kft.