12 fal

Építészet és ornamentika
Veszprém, Ének-Zenei Általános Iskola, 2018. október 17 – november 30.

Szöveg: Paradigma Ariadné
Fotók: Danyi Balázs

A Paradigma Ariadné csapata Veszprém városával együtt szervezett kiálíltást a volt Ének-Zenei Általános Iskola épületébe, amely 300 év után újult meg. A Design Hét programjába illeszkedő tárlat apropóját a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázata adja, amelyen a dunántúli város is versenyez. A tárlat keretében európai és tengerentúli fiatal építészek díszítik fel Veszprém egyik évek óta üresen álló épületét, a zeneiskolát. A munkákat a budapesti tűzfalakról ismert Neopaint csapata festi fel az épület tereibe. A kiállított helyspecifikus munkák fiatal, feltörekvő építészek és alkotócsoportok tervei alapján készültek és különféle megközelítésből értelmezik az ornamentika, a díszítés mai szerepét és határait, használva a volt iparos tanoda épületének szabadon álló, dísztelen falait.
A kiállítás apropóján újra megnyílik a nyilvánosság elől több mint húsz évig elzárt hely kapuja, és az egykori iskola épülete a Petőfi Színházhoz való csatlakozás, valamint a felújítás előtt néhány hétig újra bejárhatóvá válik.
Kiállító építészek: Architecture Uncomfortable Workshop, Enorme Studio, False Mirror Office, Gyulai Levente, Adam Nathaniel Furman, Andrew Kovacs, MNPL Workshop, Paradigma Ariadné, Space Popular, TREES, Very Good Office.