• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • (Régi)-Új Budapest Koncepció

  Az Orczy Fórum konferenciája, 2010. 11. 11.

  Az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egyesülete (ÉMKE) Kévés György és munkatársai által jó évtizede rendszeresen szervez szakmai eseményeket és kiállításokat. Az új városvezetés felállásához időzítve, jó pillanatban vetették fel azt a mérlegelni érdemes koncepciót, amelynek lényegi gondolata az, hogy ha a jelenlegi „Nagy-Budapest” működése nem finanszírozható, akkor észszerűen érdemes felülvizsgálni, vajon az erre a léptékre készülő városkoncepciók reálisak-e? Ha pedig nem, akkor érdemes-e a metropolis álma helyett a régi közigazgatási határok között, s annak városias építészeti értékeinek védelmét szem előtt tartva továbbtervezni a jövőt?

  Kévés György Plesz Antaltól kölcsönzött idézettel indított: „Egy nemzet tisztessége, becsülete és ítélőképessége építészetén mérhető le”. Az eredetileg Ernst Renantól származó idézetet azóta Osskó Judit újraindult Unokáink is látni fogják című műsorából  is megismerhette az építészet iránt érdeklődő publikum. Az előadók között szerepelt Lóránt Károly mérnök, közgazdász, aki „A lokális gazdaság és társadalom szerepe a globalizáció korszakában” címmel tartott precíz adatokkal alátámasztott előadást.

  A konferenciát és beszélgetést Kondor Katalin vezette. Az Orczy Fórum 2010. 11. 24-én megjelent számában az ő városról szóló vallomása és Fábián László esszéje tölti ki a címoldalt. A belső oldalakon Kévés György ütemezett Akciótervének sarokpontjait ismerheti meg az olvasó. Az összegzés végén a Zeppelin és a Zaha Hadid Szervita téri terveinek intő példájára támaszkodva szinte kiáltványként olvashatjuk: „Ahogy már Hauszmann Alajosék, és a kor vezető építészei is az 1910-es években gróf Tisza István miniszterelnöktől követelték, mi is követeljük: ne hozzanak be külföldi építészeket! Ugyanúgy mint a múlt század elején ma is kizárólag hazai szakembereket kell foglalkoztatni, hogy a 19. századi Budapest építészeti színvonalának megfelelő 21. századi (Régi)-Új Budapestet létre tudjuk hozni! Értsük meg végre, – leszámítva néhány „multi ügynököt” egyáltalán nincs munkájuk a magyar építészeknek! (…)”

  A periodika utolsó oldalán Kondor Katalin körkérdésére Kovács András, Földvári Éva, Kapy Jenő, Bodnárné Telkes Márta, Csete György, Nagy Zoltán, Tábor János, Kiss Albert, Szanyi József, Kovács Sándor és Callmeyer Ferenc építészek, valamint Csete Ildikó, Bodnár Eszter, Szabó Ferenc, Dr. Sipos András, Baltayné Sziklay Bea, László László, Klára Koroknai, Kósa András és Kopeczky Lajos válaszolnak.