Meder étterem és konyhakert
MÉSZ-MÉK Diplomadíj 2017
Terv: Aleksić Júlia
Konzulens: Molnár Bea
Diplomamunkám témája a tervezők és a fogyasztók felelőssége a 21. században, és ezen belül a gasztronómia és az ételforradalom. Napjainkban több globális probléma is jelentkezik, számomra az egyik legégetőbb, hogy közel egymilliárd ember éhezik – miközben a kidobott élelmiszerek fele is elég lehetne ahhoz, hogy megszűnjön az éhezés a világon.
A világon évente megtermelt 2600 milliárd tonna hulladék 46%-át a kidobott ételmaradék- és ételszármazék teszi ki – ráadásul ebből 30% úgy kerül kukába, hogy hozzá sem nyúltak. Az egyik lehetséges megoldás nagyvárosokon belül egy olyan vidékfejlesztési és fenntarthatósági újhullám forradalmasítása, ami tudatosságra és ésszerű étkezésre neveli a lakosságot. Diplomamunkában én ezt úgy kívánom orvosolni, hogy egy olyan éttermet hozok létre, amely zárt láncként működik – és pozitív mintát kíván felmutatni a látogatók valamint a termelők számára. Ennek legjelentősebb eleme a megmaradt étel komposztálása és visszajuttatása a kertekbe, majd az abban megtermelt friss alapanyagok felhasználása. Az étteremben az adott évszaknak megfelelő, szezonális kínálattal találkozhatunk, amely nagyrészt lokális biogazdaságokból származó igazolt minőségű termékekből áll. Ezek a termelők Magyarországon belül mind a Duna mentén helyezkednek el, így a csarnokba az étel és a komposzt ki-be szállítása üzemanyagtakarékos módon, vízi közlekedéssel van megoldva. A program fontos eleme az oktatás, ami segít megismerni a folyamatot és hozzájárul a fogyasztói szokások formálásához. A megmaradt élelmiszerhulladék lebontása zárt rendszerben történik, ami jó minőségű, termékeny táptalajt eredményez. Az előbb említett programban nem csak az éttermi élelmiszerhulladékot, hanem a környező Angyalföldi lakosságot is bevonom. Mind a kertes házakban, mind a lakóparkokban élő lakosok elhozhatják megmaradt ételszármazékaikat, cserébe pedig felhasználhatják kertjeikben, balkonládáikban az ebből létrejött táptalajt.