• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • „Csak a derű óráit számolom”

  Családi ház Sóskút mellett

  Építész: Dévényi Tamás Szöveg: Dudics Krisztián Fotók: Bujnovszky Tamás

  A Sóskút határában álló, a hazai és nemzetközi publikációkban csak H házként megjelenő épület megbízója nem véletlenül választotta Dévényi Tamást tervezőjéül. Munkakapcsolatként induló barátságuk és szellemi összehangolódásuk évtizednél hosszabb időre nyúlik vissza, ezért ismerik egymás elvárásait és képességeit. Ennek eredményeképpen a kert és a ház – és a benne lakó család – olyan könnyű, világos derűt sugároz, amilyentől már-már elszoktunk a mai borús időkben.

  A bizalom felerősödött a válság miatt is a szokásosnál hosszabbra nyúló tervezési-megvalósítási folyamat érlelő hatásával, egy igen letisztult, szellemi értelemben „lekerekített” házat szült. Sokatmondó, hogy H és családja, immár egy éve benne lakva, semmit sem változtatna a házon.
  A ház origója a kicsit sem szokványos – a település határában fekvő, valódi szomszédok nélküli, egy út és egy erdő között fekvő – hatalmas telek, ami itt szinte már maga a táj. Sok évvel ezelőtti megvásárlásakor nagy előrelátás és egy kis szerencse is kellett ahhoz, hogy ma egy gyönyörű, tágas kertként szolgálhat a család házának környezetéül. Olyan kert ez, ahol a szabad távlatok és festői növénycsoportok az emelkedettség, a ráérősség, a derű, a nyugalom és az oldottság érzéseit erősítik fel: ahol az ember nagy levegőt vesz, ahol sétálva lehet beszélgetni, elmélkedni. A ház maga az úttól mélyen visszahúzódva, a telek fölső, még platószerű részén, az erdő széléhez közel áll. Részben erre is fordul: innen nyílik a bejárata, és a nagyobb megnyitások is e kedvező, délkeleti oldalra tájoltak.

  Építész: Dévényi Tamás
  Építész munkatársak: Kovács István, Mihály Eszter, Takács Orsolya, Vadász Viktor
  Tájtervező: Bogner Zsuzsa