Meder étterem és konyhakert
MÉSZ-MÉK DiplomadÃj 2017
Terv: Aleksić Júlia
Konzulens: Molnár Bea
Diplomamunkám témája a tervezők és a fogyasztók felelőssége a 21. században, és ezen belül a gasztronómia és az ételforradalom. Napjainkban több globális probléma is jelentkezik, számomra az egyik legégetőbb, hogy közel egymilliárd ember éhezik – miközben a kidobott élelmiszerek fele is elég lehetne ahhoz, hogy megszűnjön az éhezés a világon.
A világon évente megtermelt 2600 milliárd tonna hulladék 46%-át a kidobott ételmaradék- és ételszármazék teszi ki – ráadásul ebbÅ‘l 30% úgy kerül kukába, hogy hozzá sem nyúltak. Az egyik lehetséges megoldás nagyvárosokon belül egy olyan vidékfejlesztési és fenntarthatósági újhullám forradalmasÃtása, ami tudatosságra és ésszerű étkezésre neveli a lakosságot. Diplomamunkában én ezt úgy kÃvánom orvosolni, hogy egy olyan éttermet hozok létre, amely zárt láncként működik – és pozitÃv mintát kÃván felmutatni a látogatók valamint a termelÅ‘k számára. Ennek legjelentÅ‘sebb eleme a megmaradt étel komposztálása és visszajuttatása a kertekbe, majd az abban megtermelt friss alapanyagok felhasználása. Az étteremben az adott évszaknak megfelelÅ‘, szezonális kÃnálattal találkozhatunk, amely nagyrészt lokális biogazdaságokból származó igazolt minÅ‘ségű termékekbÅ‘l áll. Ezek a termelÅ‘k Magyarországon belül mind a Duna mentén helyezkednek el, Ãgy a csarnokba az étel és a komposzt ki-be szállÃtása üzemanyagtakarékos módon, vÃzi közlekedéssel van megoldva. A program fontos eleme az oktatás, ami segÃt megismerni a folyamatot és hozzájárul a fogyasztói szokások formálásához. A megmaradt élelmiszerhulladék lebontása zárt rendszerben történik, ami jó minÅ‘ségű, termékeny táptalajt eredményez. Az elÅ‘bb emlÃtett programban nem csak az éttermi élelmiszerhulladékot, hanem a környezÅ‘ Angyalföldi lakosságot is bevonom. Mind a kertes házakban, mind a lakóparkokban élÅ‘ lakosok elhozhatják megmaradt ételszármazékaikat, cserébe pedig felhasználhatják kertjeikben, balkonládáikban az ebbÅ‘l létrejött táptalajt.