Tapas
Spanyol gasztro-design
Iparművészeti Múzeum, 2015. augusztus 6 – október 4.
A TAPAS cÃmű kiállÃtás az Iparművészeti Múzeum és az Acción Cultural Espanola (AC/E) szervezésében a Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet támogatásával a spanyol gasztrokultúrában megjelenÅ‘ legújabb designtrendekrÅ‘l nyújt gazdag áttekintést, hasonlóan egy kreatÃv tapas-menühöz, amely magában foglalja az összes olyan területet, ahol összefonódik a design és az étkezési kultúra.
A kiállÃtás három részre osztható: Konyha, Asztal, Étel, melyekben a különbözÅ‘ stÃlust képviselÅ‘ designerek képzelÅ‘ereje és tehetsége bontakozik ki. Munkájuk során az alkotók kiemelkedÅ‘ séfekkel működtek együtt, feldolgozva és újraértelmezve közben számos hagyományos spanyol jelképet is, egyszersmind leróva tiszteletüket néhány ikonikus művész elÅ‘tt.
A kiállÃtáson szereplÅ‘ tárgyak a legkülönbözÅ‘bb stÃlusú formák és anyagok kavalkádját nyújtják, melyek az invenció, a kÃsérletezés és az érzékiség gazdag tárházából táplálkoznak. A több mint kétszáz kiválasztott tárgy kiegészÃtéseképpen bemutatásra kerül egy-két fontosabb étterem nagy műgondról tanúskodó belsőépÃtészeti kialakÃtása és ezzel párhuzamosan az új borászatok épÃtészeti megoldásai is. Továbbá látható lesz egy válogatás, amely a borosüvegek cÃmketerveinek új grafikai irányait körvonalazza. A tárlatot Antoni Miralda képzÅ‘művész és Martà Guixé designer erre az alkalomra készÃtett munkái zárják.
A kiállÃtáson a nemzetközileg is kiemelkedÅ‘, elsÅ‘rangú spanyol konyha válik kézzelfoghatóvá, melyet többek között az elBulli, az El Celler de Can Roca vagy a Mugaritz képvisel, és amelyben a design fontos alkotórészévé vált a gasztro-kultúra innovációjának, fejlÅ‘désének. A konyha és design egysége már önmagában is avantgárd és forradalmi, melyet Spanyolország a saját konyhai kultúráján keresztül szeretne továbbadni az egész világ számára.