Az egyensúly művészete

Vízerőmű átalakítása, Rånåsfoss, Norvégia

Építészek: LPO Architekten
Szöveg: Götz Eszter
Fotók: Tove Lauluten, Jan Lillehamre

Az Oslótól 35 kilométerre lévő 1922-ben, Thorvald Astrup tervei nyomán épült Rånåsfoss vízierőmű a neoklasszicista ipari építészet méltóságos arányokkal megformált remeke, Norvégia első, egyben legnagyobb – és a közvélemény szerint legszebb – vízierőműve. Az ide érkező vasúti sínek nyoma még ma is látható a tágas csarnokban.
Az erőműben eredetileg két francia típusú, vízszintes főtengelyű turbina működött. A sok évtizedes használat során a gépterem egyre több karbantartást igényelt, végül 2010-ben az üzemeltető Akershus Energi cég úgy döntött, hogy a 90 éves turbinákat modern, függőleges tengelyű szerkezetekre cseréli. Az új berendezés új géptermet kívánt, a történeti épület bővítését, melyet a norvég LPO Architekter építészei terveztek és 2017-ben készült el. Ezzel újabb száz évnyi, erős igénybevétel melletti használatra tették alkalmassá a folyóparti építményt, megőrizve annak történeti hangulatát. Az erőműben látogatóközpontot is kialakítottak, évente 7.000 vendégre, elsősorban iskolai csoportokra számítva, egy energiatörténeti kiállítással, a régi gépterem berendezéseinek megőrzésével és bemutatásával.
Az üveg-acél szerkezetű új gépterem a két régi épületszárny közé illeszkedik, úgy alkalmazkodva a viszonylag szűk alapterülethez, hogy az Astrup-féle eredeti homlokzatok is láthatók maradjanak. A tartószerkezet acéloszlopokból és rácsgerendákból készült, a transzparens, vertikális belső bordákkal megerősített üveghomlokzat levegőssé teszi az ipari csarnokot, a tetőt szigetelt cinklemez borítja. Összességében a két szárny közé ékelődő új rész inkább finom érintés, a régi épületet néhány ponton finoman érintő, annak arányait és részleteit igazi látványossággá varázsoló keret.

Építészek: LPO Architekter AS
Konzulensek: SWECO, ÅF Lightning Norge
Megbízó: Akershus Energi