Egy egyszerű ház

Családi ház, Csömör

Építészek: Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil
Szöveg: Zsoldos Anna
Fotók: Zoltai András

A budapesti AU Workshop építészei, Szederkényi Lukács és Ghyczy Dénes Emil már sokadik családi házukat tervezik, legismertebb munkájuk egy faszerkezetű családi ház Nagykovácsiban. Az építésziroda érzékelhető kézjegye, ami munkáikat felismerhetővé teszi, nem csupán formai sajátosságokban jelentkezik, hanem művészeti elveik és gondolataik alapján rajzolódik ki.
A csömöri ház első látásra olyan, mintha nem építész tervezte volna. Mintha kétkezi munkájával valaki saját magának, saját igényei és léptéke szerint építette volna. Formai egyszerűsége, a vakolatlan homlokzat, az anyagok egyszerűsége okozza ezt a benyomást; valójában nem akar más lenni, mint ami.
A hagyományos formavilágot követő épület a közös életüket nemrég kezdő fiatal, egygyermekes házaspárnak készült. Egy keskeny, hosszú terület felső harmadában fekszik, a telek nagyobb részét egy kisebbfajta vadon teszi ki: fákkal, bokrokkal, zsombékossal, végét egy patak határolja. A ház az utcával párhuzamos, keresztben majdnem lezárja telket. Az utcára néző homlokzat klasszikus értelemben nem tűnik főhomlokzatnak. Zsalukövekből rakott felületén két szimmetrikusan elhelyezett elem, egy kisméretű konyhaablak és egy bádogból készült növénytartó vakablak fogja közre a fából készült bejárati ajtót. A zsalufal a teljes ház merevítését biztosítja, ehhez csatlakoznak a faszerkezetű állások. Az alaprajz elrendezése, akár a homlokzaté, szintén a szimmetriára épül. Egyterű belseje mindössze 70 négyzetméter, a család élete egy helyiségben zajlik.

Építészek: Ghyczy Dénes Emil, Szederkényi Lukács – Architecture Uncomfortable Workshop
Társtervező: Szacsvay Gergely
Statika: Molnár András