Megújuló emlékezet

Párbeszéd Központ, Nemzeti Múzeum, Szczecin

Építész: Robert Konieczny
Szöveg: Pálinkás Edit
Fotók: Jakub Certowicz, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek

A múlttal való szembenézés sokféle módon tárgyiasulhat. Olykor elég lehet egy tér, amely történelmi események kőbe zárt tanújaként befogadja a múlt tanúságtételként szolgáló dokumentumait, emlékeit, hogy mementóként szolgáljon a jelen és a jövő számára is. S ha mindez a közösség számára élhető és élvezhető közegben valósul meg, akkor nem elidegeníti, hanem befogadóvá teszi mindazt, ami a föld alatti interakcióban feltárul a közönség számára.
A Solidarności tér a második világháború előtt Szczecin reprezentatív lakó- és középületekkel teli városrészének központja volt. A háború során a város épületeinek több mint fele megsemmisült. A terület pezsgő kulturális élete megszűnt, és hatalmas méretei ellenére éveken keresztül funkció nélkül maradt. A tér elhagyatott jellegét tovább erősítette az attól délre húzódó, a városközpontot a kikötővel összekötő út átmenő forgalma. 1970-ben itt került sor a kegyetlenül elfojtott munkástüntetésre, amely a teret a szabadságért folytatott küzdelem szimbólumává tette.
Az elmúlt évek jelentős építészeti fejlesztéseinek köszönhetően a tér újjászületésének tanúi lehetünk. 2014-ben elkészült a Fabrizio Barozzi és Alberto Veiga által tervezett új Filharmónia, amely 2015-ben Mies van der Rohe díjban részesült (lásd MÉ 2015/5). A tér rehabilitációjának következő lépéseként megvalósult a szczecini Nemzeti Múzeum Párbeszéd Központja. Robert Konieczny koncepciója tökéletesen egyesíti magában a történeti, építészeti és városrendezési szempontokat. Az épülettömb földbe süllyesztésével érzékenyen reflektál a múzeum tematikájára, megtartva és továbbfejlesztve a tér közösségi értékét. Az építészet és a városépítészet közötti határok elmosódnak.

Építészet: KWK Promes
Térrendezés: Robert Konieczny
Épület: Michał Lisiński
Bejárat: Dorota Żurek, Katarzyna Furgalińska
Munkatársak: Aleksandra Stolecka, Piotr Tokarski, Adam Radzimski, Joanna Biedna, Magdalena Adamczak
Kiállítás: Piotr Wysocki, Roman Kaczmarczyk, Michał Czasnojć, Kwk Promes
Kivitelező: Proeco
Installáció: Cegroup
Beruházó: Nemzeti Múzeum, Szczecin