• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Megújuló emlékezet

  Párbeszéd Központ, Nemzeti Múzeum, Szczecin

  Építész: Robert Konieczny
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Jakub Certowicz, Juliusz Sokołowski, Jarosław Syrek

  A múlttal való szembenézés sokféle módon tárgyiasulhat. Olykor elég lehet egy tér, amely történelmi események kőbe zárt tanújaként befogadja a múlt tanúságtételként szolgáló dokumentumait, emlékeit, hogy mementóként szolgáljon a jelen és a jövő számára is. S ha mindez a közösség számára élhető és élvezhető közegben valósul meg, akkor nem elidegeníti, hanem befogadóvá teszi mindazt, ami a föld alatti interakcióban feltárul a közönség számára.
  A Solidarności tér a második világháború előtt Szczecin reprezentatív lakó- és középületekkel teli városrészének központja volt. A háború során a város épületeinek több mint fele megsemmisült. A terület pezsgő kulturális élete megszűnt, és hatalmas méretei ellenére éveken keresztül funkció nélkül maradt. A tér elhagyatott jellegét tovább erősítette az attól délre húzódó, a városközpontot a kikötővel összekötő út átmenő forgalma. 1970-ben itt került sor a kegyetlenül elfojtott munkástüntetésre, amely a teret a szabadságért folytatott küzdelem szimbólumává tette.
  Az elmúlt évek jelentős építészeti fejlesztéseinek köszönhetően a tér újjászületésének tanúi lehetünk. 2014-ben elkészült a Fabrizio Barozzi és Alberto Veiga által tervezett új Filharmónia, amely 2015-ben Mies van der Rohe díjban részesült (lásd MÉ 2015/5). A tér rehabilitációjának következő lépéseként megvalósult a szczecini Nemzeti Múzeum Párbeszéd Központja. Robert Konieczny koncepciója tökéletesen egyesíti magában a történeti, építészeti és városrendezési szempontokat. Az épülettömb földbe süllyesztésével érzékenyen reflektál a múzeum tematikájára, megtartva és továbbfejlesztve a tér közösségi értékét. Az építészet és a városépítészet közötti határok elmosódnak.

  Építészet: KWK Promes
  Térrendezés: Robert Konieczny
  Épület: Michał Lisiński
  Bejárat: Dorota Żurek, Katarzyna Furgalińska
  Munkatársak: Aleksandra Stolecka, Piotr Tokarski, Adam Radzimski, Joanna Biedna, Magdalena Adamczak
  Kiállítás: Piotr Wysocki, Roman Kaczmarczyk, Michał Czasnojć, Kwk Promes
  Kivitelező: Proeco
  Installáció: Cegroup
  Beruházó: Nemzeti Múzeum, Szczecin