Ház a szőlőskerten túl

Nyaraló Szigligeten

Építészek: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs
Szöveg: Katona Vilmos
Fotó: Bujnovszky Tamás

A ház érdes-hűvös világa valódi betonfödémmel zárul. Odabent levegős és világos, ami következetesen folytatja a tervezőpáros díjnyertes balatonakarattyai lábasházával bemutatott térszemléletet: a több elemből álló vázas, anyagában heterogén épületszerkezetet egyetlen héjként értelmezi, míg az enteriőrt finoman tagolva, szelvényekből építi fel. E puritán térszervezés és monolitikus tömegképzés, a felhasznált ipari anyagok, matt textúra már nem feltételez helyi manufaktúrát, de a borkultúra, a gerincükkel hegynek futó présházak szellemképe, formai lenyomata még látszik. A falakkal meg nem osztott térbelsőt a völgyre és a Badacsony bazaltorgonáira tájolták. Ide nyitott homlokzatot rajzolt a kezdeti lelkesedés, de az önkormányzat ellenállt, így a feladat súlya megnőtt. Az előírásnak megfelelve olyan oromfalat kellett tervezni, amely a környező présházak és borpincék archetipikus körvonalát adja vissza, és mindössze két-három ablak töri át. A ház játékos nyitányával kimért traktusba loggia illeszkedett, s a hátrahúzott eresz alá falba rejtett ereszcsatornák és széles ablaktáblák kerültek. Az alaprajzban még él az ősi háromosztatú háztípus: jelen van a nappali, a konyhához szervesen kapcsolódó napfényes veranda és az étkező hármasában.

Építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs – munkacsoport.net
Belsőépítészet: munkacsoport.net, Barna Orsi – MYD II.
Műszaki ellenőrzés és lebonyolítás: Garas Zsolt – A-ponton Kft.
Statika: Medek Ákos
Épületgépészet: if. Csapliczky László
Elektromos tervezés: Nagy Attila