• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Mies van der Rohe díj 2019

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Philippe Ruault

  Április 10-én Brüsszelben hirdették ki a kortárs európai építészet legjavát jutalmazó Mies van der Rohe-díj idei eredményét. Az ünnepélyes díjátadót május 7-én, az európai építészeti díj hagyományait követve Barcelonában, a Mies van der Rohe-pavilonban rendezik meg.
  38 európai ország mintegy 383 projektje szerepelt a versenyben. A kiválogatott 40 jelölt közül az idén is 5 finalista került ki: a Mellében álló PC Caritas épülete (tervezők: by architecten de vylder vinck taillieu); a selgascano építésziroda plasenciai előadóterme és kongresszusi központja; a tiranai Szkander bég tér átalakítása (tervezők: 51N4E, Anri Sala, Plant en Houtgoedand iRI), egy berlini teraszház (tervezők: Lobe Blockby Brandlhuber+ Emde, Burlonand Muck Petzet Architekten) és a Lacaton & Vassal építészpáros Bordeaux-i 530 lakásos tömbjének átalakítása (tervezők: Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture, Christophe Hutin Architecture).
  Az idei év különlegessége, hogy első ízben került egy albániai projekt a finalisták közé. A brüsszeli építésziroda a tiranai fő tér átalakításával létrehozott gyalogos zónájának mozaikburkolatában az országban található kőzetek jellegzetes formáit jelenítette meg, a hatalmas teret pedig 12 kerttel – egyfajta városi erdővel – övezte, és ezekkel új életre keltette a város központját. A PD Caritas pszichiátriai központ egy erősen leromlott állapotú, 19. századi vidéki udvarház átalakításával született meg, a tervezők arra törekedtek hogy az épület eredeti értékeit megtartva a betegek élhető, alternatív életformát, és ehhez szabad, kísérleti tereket kaphassanak. A berlini teraszház vegyes használatú, egyszerre kereskedelmi és lakóépület, amelyben a lakók egy nyitott keretben határozhatják meg a saját mindennapi életüket: csupán a ház betonváza és a belső furnérburkolatok közösek, a többit – beleértve a belső térelválasztó falak elhelyezését is – a lakók szabadon alakíthatják. A zikkurat formájú ház homlokzatán a hatalmas teraszokról dőlt felületű padló vezeti el az esővizet. A fénylő külső homlokzatokkal határolt spanyolországi előadóterem egyediségét a védett tájegységbe épített ház egyszerűsége, minimalizmusa adja: az építész, a felhasznált anyagok és a működtetés egyaránt kis ökológiai lábnyomot hagy a környezetén.
  A Mies-díjat 2019-ben a Bordeaux-i ház-monstrum átalakítása vitte el. A zsűri értékelése kiemelte a három óriási lakótömb innovatív megújításának minőségi részleteit, és mindenekelőtt azt a törekvést, hogy az 530 lakást tartalmazó, szinte városnyi épületkomplexumból élhető, barátságos tereket tudtak formálni úgy, hogy megtartották annak eredeti szerkezetét és kiegészítették a hiányzó elemekkel. A beruházás különlegessége volt hogy lakásonként mindössze 50 000 eurós költséget jelentett, és a lakóknak nem kellett kiköltözniük az átalakítás ideje alatt.
  A fiatal építészeket díjazó Emerging Architecture kategória nyertese a Toulouse-i Studio Bast lett a franciaországi Montbrun-Bocage iskolai étkezdéjének tervezéséért. Az étkezde a helyi iskola 61 diákját szolgálja ki, üvegfalai vizuálisan nem határolják el a belső teret a falu közterétől.
  A díjak a zsűrinek azt a törekvését jelzik, hogy kiemelt hangsúlyt helyeztek a nagyvárosi co-housing mozgalomra, valamint a falusi építészet közegében a kisebb, de annál jelentősebb beavatkozásokra. A Mies van der Rohe-díj nyerteseiből és finalistáiból összeállított vándorkiállítás a májusi díjátadó után végigjárja Európát.