• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Scherer József formatervező (1947–2020)

    Szöveg: Szegő György

    Május 2-án elhunyt Scherer József iparművész, formatervező, egyetemi tanár, a hazai formatervezés meghatározó személyisége, Ferenczy-Noémi-díjas és Dózsa Farkas András-díjas művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Sokoldalú alkotó és ezzel párhuzamosan évtizedeken át nagy hatású egyetemi oktató volt.
    A Magyar Iparművészeti Főiskolán 1970-ben szerzett diplomát, Dózsa-Farkas András volt a mestere. Pályája korai szakaszában kitűnt modern vonalvezetésű, könnyed tárgyalakításával, több nemzetközi pályázaton sikereket ért el, majd 1976-ban egy éves tokiói ösztöndíjat kapott. 1978-ban kezdett oktatni az Iparművészeti Főiskola Formatervező Tanszékén, ahol 1983-tól részt vett az intézmény egész rendszerét átalakító reformkísérletben és az Alapképző Intézet létrehozásában. Később ő lett az intézet vezetője, az ő szakmai irányelvei alapján a kreativitás, a tervezői rugalmasság, a tradíciók átadása és a kísérletezés került az oktatás középpontjába. Így foglalta össze a szakmáról vallott hitét: „Formatervezők lesznek azok, akik nyitottak az összetett társadalmi, kulturális és műszaki problémákra egyaránt.” 1994-ben ő rendezte Osakában a Főiskola kiállítását.
    Az 1990-es évek közepén után új helyzetbe került az általa vezetett Alapképző Intézet, ekkor új oktatási koncepciót dolgozott ki, sikeresen bekapcsolva azt a nemzetközi oktatás élvonalába. 2000-ben az egyetemmé lett intézmény többlépcsős rendszerű lett, így az Intézet megszűnt, és Scherer József visszakerült az Ipari Formatervező Tanszékre. Ugyanebben az évben jelent meg az általa összeállított, kétnyelvű tanulmánykötet (100 év formatan – A formatan oktatás története az Iparművészeti Egyetemen 1900–2000), amelyre támaszkodva a formatervezők mellett építészhallgatókat is oktatott, számos korszakos jelentőségű formatani kísérletet vitt végig a diákjaival. Ezzel párhuzamosan jelentős része volt abban is, hogy az egyetemen Stefan Lengyel segítségével és a Mercedes-Benz támogatásával létrejött a Jármű-formatervező szakirányú mesterképzés. 2000-2017 között a MOME MA szintű képzésében a formatervező-, jármű szakirány vezetője volt. A formatervezés és az egyetemi oktatás mellett képzőművészként is ismert kiállító volt. 2010-ben a Klebelsberg Galéria rendezte meg tárlatát, amelyhez a pályáját összefoglaló, impozáns katalógus is készült, jelentős kiállításokat tervezett és rendezett, köztük 2017-ben a Műcsarnok Ipar- és tervezőművészeti szalonjának egyik kurátora volt.