• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Építészet, díszítőművészet, mindennapok

  Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont, Városliget

  Építészek: Ferencz Marcel, Détári György
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Palkó György

  Elkészült a Liget Budapest Projekt második eleme, a Néprajzi Múzeumnak otthont adó különleges épület. Tervezője a 2016-ban lezajlott meghívásos nemzetközi építészeti pályázaton első díjat nyert NAPUR Architect Kft.
  Az Új Néprajzi Múzeum épülete több szempontból kettősséget jelenít meg: két szimmetrikus iker ékforma a föld fölött, két fő funkció – néprajzi múzeum, illetve tetőpark –, valamint járható dombhát és fénnyel átjárt belső terek ellentétének egysége. A nagyvonalú épület az ikonikus múzeumok családjába sorolható, hiszen különleges formájával, körbefutó homlokzatával emlékezetes marad annak, aki csak egyszer is látta. Tömege ősi földformáló gesztust idéz, miközben általa egy óriási körgyűrűt is képzelhetünk a levegőbe.
  A Dózsa György út felől, a Városligeti fasor tengelyében kétfelé ívelő emelkedő az 56-os emlékművet új keretbe foglalja, a Ligethez pedig mintegy kaput, illetve előudvart képez. A talajszintről induló „sáncok” többcélú parkfelületként működnek. Széleiken kényelmes lépcsőkön kapaszkodhatunk fel a 22 méter magasan lévő kilátóperemre, ami amellett, hogy egészséges fizikai tréning és odafönn panorámás kilátás a jutalmunk, még némi kalandtúrának is tekinthető, hiszen aki a lába alatt lenéz a mélybe, az a fém rácspadozat szűrőjén át egészen a talajszinting láthat. A tetőkön a füves-cserjés felületek mellett burkolt tereplépcsők és teraszok is vannak. A mintegy 300 méter hosszú épület a föld fölött valójában két ház: az északnyugati szárnyat szánták a „zajos” oldalnak, ahol a fő közönségfunkciók kaptak helyet, itt van például a Liget látogatóközpontja, a foodcourt, valamint rendezvényterem, gyerekmúzeum és a múzeumpedagógia helyiségei. A délkeleti szárny a „csendes” oldal, ide főleg a szakmai és az igazgatási funkciók kerültek – könyvtár, irodák, műtárgykezelés. A múzeumi szállítás is erről az oldalról történik, a Dózsa György út mentén egyetlen lejáróval a föld alá. Több egység terasszal csatlakozik a tetőkerthez, például a rendezvényterem, a gyerekmúzeum, vagy a kávézó.
  Az építmény egyszerű alapformája ellenére gazdag asszociációkat ébreszt. Az építész skiccét látva még akár szétcsapó hullámok és egy köztük feltűnő csónak (az 56-os emlékmű sziluettje) is eszünkbe juthat. Új kortárs magyar épület került fel a világ építészeti térképére.

  Építészeti tervezés: NAPUR Architect Kft.
  Felelős tervező: Ferencz Marcel DLA
  Generáltervező: Détári György
  Tervezési koordinátor: Filó Gergely
  Építész munkatársak: Ábel Viktor, Nyul Dávid, Grócz Csaba, Holyba Pál, Koralevicz Kinga, Mészáros Mónika
  Belsőépítészet: Czakó Építész Kft.
  Tartószerkezet: Exon 2000 Kft.
  Épületgépészet: HVarC Kft
  Erősáram, BIM: Spányi Partners Zrt.,
  Gyengeáram, akusztika: Animative Kft.
  Épületszerkezetek: FRT Raszter Kft.
  Geotechnika: Geoplan Kft.
  Tűzvédelem: Prelko Kft.
  Múzeumtechnológia: Silicon Computers Kft.
  Könyvtártechnológia: Régió Média
  Környezetvédelem: Vibrocomp Kft.
  Környezetrendezés: Garten Studio Kft.
  Út- és forgalomtechnika: Pannon Engineering Kft.
  Külső közmű: GÉM Kft.
  BREEAM: Denkstatt Hungary Kft.
  Világítástechnika: Made by Light Memix
  Akadálymentesítés: NT Control
  Konyhatechnológia: Teco-Gastro Bt.
  Lift: KONE
  Üvegfalak: Frontoplan Kft.
  Automatika: IQ Kft.