• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Bearanyozott múlt

  Váci 1 üzletközpont, Budapest

  Építészek: Christian Biecher, Szécsi Zsolt, M. Juhász Ágnes
  Szöveg: Csontó Sándor
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Az Orco Csoport sajátos kereskedelmi-építészeti filozófiáját tükrözi a Váci1 műemléki helyreállítása és új funkcióval való felruházása. A Párizsi Nagyáruház sikere után a Vörösmarty tér sarkán álló palota megújulása jól szemlélteti, miként férhet meg egymás mellett az épített örökség megőrzése és a 21. századi üzleti elvárások. A városképi jelentőségű műemlék-épületet stílusos és egyedi, luxus divatmárkákat árusító üzletközponttá alakította át Christian Biecher francia sztárépítész és magyar építésztársai.

  A Deák Ferenc utca – Váci utca – Türr István utca által határolt monumentális épülettömb bankszékháznak épült 1911-15 között Alpár Ignác tervei szerint. Először a Pesti Hazai Első Takarékpénztárnak adott otthont, a második világháború után a Magyar Beruházási Bank, később az Állami Fejlesztési Bank, majd a Budapest Bank Rt. költözött ide, végül az újjáalakult Budapesti Értéktőzsde vette birtokba az exkluzív tereket. A négyemeletes, belső udvaros épületet a Lipták és társa cég építette, amelyen korának jeles iparosai, mesterei dolgoztak. A műlakatos Jungfer Gyula, az üvegműves Róth Miksa, az ács Gregersen Gudbrand volt. A bank belső berendezését Faragó Ödön iparművész készítette, a homlokzat mitológiai témájú reliefjei és szobrai Maróti Géza műhelyéből származnak. A főbejárat mögötti két szint magas előcsarnok mellett a börze kereskedőtermének is helyet adó impozáns, üvegtetős terem lett kialakítva. A falakat színes márványlapok borították, a padló változatos mettlachi mozaikból készült. A ház utcaszintjének nagy üvegfelületű helyiségeiben kezdettől fogva üzletek sorakoztak. A második világháborúban az épület kiégett, a kisebb sérüléseket viszonylag hamar kijavították, a teljes helyreállítással azonban csak 1988-ra készültek el. A bankszékház 1992 óta műemlék, az UNESCO Világörökség része. Az ingatlant 2005 végén eladták, bérlői kiköltöztek, s kezdetét vette a befektető álmának megvalósítása.
  A hazai kereskedelmi-ingatlan piacon valószínűleg a külvárosi bevásárlóközpontoktól eltérő, egyedi koncepcióval rendelkező projektek tudnak áttörést elérni. Azok a belvárosi retail fejlesztések, amelyek egyesítik a különleges építészetet az eredeti kereskedelmi kínálattal. A módszer sikerét már számos külföldi példa is igazolja, például a bécsi Stefansplatz vagy a prágai Palladium Bevásárlóközpont. Erre érzett rá az Orco, és találta meg a megfelelő helyszínt és a bevállalós tervezőt a feladatra. Christian Biecher mesterétől, Bernard Tschumitól tanulta a konceptuális megközelítés fontosságát. Biecher jól ismert munkái – a Carcassonne-i Megyei Könyvtár, Japánban a Sora közösségi ház, Hongkongban a Harvey Nichols üzletház – után meghívásos pályázaton nyerte el a megbízást a budapesti munkára, amelynek első terveit a Kőnig és Wagner Építésziroda készítette. A Váci1 fejlesztése során a generálkivitelezői feladatokat a Hérosz Zrt. végezte, a műemléki elemekben gazdag tereket a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. restaurátorai varázsolták újjá. Örökségvédelmi szempontból példaértékű fejlesztésnek számít a Váci1: az épület jelentős részét sikerült anyagi valóságában megőrizni, díszei szinte szebbek, mint újkorában. Kétségtelen eredmény, hogy az örökségvédelem által képviselt értékek találkozhattak a fejlesztő elképzeléseivel és az eredeti épület értékeit szinte maradéktalanul sikerült átmenteni, és egyedülálló módon ötvözni a modern kortárs építészet elemeivel.

  A történelmi bejárat a Vörösmarty tér felől nyílik, itt egy édességbolt bonbonjain keresztül kell szlalomozni, hogy beljebb kerüljünk. Korábban a börze kereskedőtermének helyet adó, földszinti üvegtetős terem fölé épületrész került, így most mesterséges megvilágítást kap. A mezzanine és ez az exkluzív tér fogadja majd be az üzletház egyik legnagyobb, 2000 m²-es department store jellegű kereskedelmi egységének. A felújított történelmi terek, az előcsarnok, a Róth Miksa üvegablakaival díszített lépcsőház szervesen illeszkednek a modern kereskedelmi terekhez. A belső bontásokon kívül csak néhány szerkezetet kellett újra építeni, pótlólag két lépcsőházat elhelyezni és az alapozást megerősíteni. A tartóoszlopokat köpenyezték, stabilabbá tették és visszaburkolták az eredeti anyagával. A gyönyörűen felújított külső homlokzaton egy szinte észrevehetetlen üvegezett előtető fut körbe. A Váci utcáról nagy belmagasságú, tekintélyes előtéren át juthatunk az épületbe. Lépcsők, panorámaliftek és mozgólépcsők segítségével az egyes szintek könnyen megközelíthetők. Az épület tagolása emberléptékű, Biecher építészeti megoldásai tiszteletteljesek, ízlésesek és változatosak, ugyanakkor felvillantják a kortárs építészet jellemzőit. A központi, átriumos tér padlóját nagyméretű, szecessziós hatású csempelapok borítják, melyek az épület régi csempéjének felnagyított mintáját viszik tovább. A korábbi udvar felett a tetőszerkezetet elbontották, így a hatalmas acélgerendák közötti vastag üveglapokon át természetes fény árad az átriumba. Minden üzlethelyiség a széles, luxus gangra nyílik, melyek a tágas, ötszintes központi átriumot ölelik körül.
  A Váci1 legjellegzetesebb eleme a mindenütt megjelenő, összesen 1600 négyzetméternyi, áttört, aranyszínű, eloxált alumíniumlepel. A sejtelmes és kihívó aranycsipke keleties és hipermodern hatást kelt egyszerre. Az átriumból feltekintve akár egy exkluzív hárem hölgyeinek is érezhetjük magunkat a kelmék és kölnik között suhanva az időtlen térben. Christian Biecher sziporkái közül, a meghökkentően merész, piros színű, „nyitott lichthofos” panoráma liftek viszik el a pálmát. Mint eleven verőér, úgy járnak ritmikusan fel s alá a szintek között. Az alagsori szinteken étterem, bár, szórakoztató egységek, többek között az első magyarországi Hard Rock Café nyílik. Az épület tetőterén exkluzív étterem is helyet kap, melynek két kör alakú, bástyaszerű teraszáról lélegzetelállító panoráma nyílik a budai hegyekre és a pesti belvárosra. Az összesen 11 000 m2 bérbe adható területű üzletházban nyolcvan különleges márka várja októbertől a vásárlókat.

  Tervezés: CBA – Christian Biecher & Associes
  Engedélyezési terv: Kőnig és Wagner Építészek Kft.
  Építészek: Szécsi Zsolt, M. Juhász Ágnes – Örökségvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft.
  Építész munkatársak: Kozma Klára, Baksa Péter, Dénes Katalin, Szenthe Ágoston – Örökségvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft.
  Tartószerkezet: Markovits Péter, Bécser Pál – Markovits Kft.
  Épületgépészet: Ordódy Péter – Ordódy Kft.
  Épületvillamosság: Lisys Zrt., Kovács Lászlóné, Homonnay Zsuzsanna, Sándor Dávid – Inter Ház Bt.
  Megrendelő: Váci 1 Kft.
  Kivitelezés: Hérosz Zrt.