• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Emblematikus megújulás

  A Rudas Fürdő bővítése és rekonstrukciója

  Építész: Vékony Péter
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  rudas1

  Budapest fürdővárosként való említése nem csupán az idelátogatók, hanem az itt élők számára is hívószó, különösen, ha a klasszikus gyógyfürdők mellett a strandokról és a sportuszodákról sem feledkezünk meg. Egy közismert, régi, ma már valószerűtlennek ható fotó: fürdőruhás emberek önfeledt sokasága a Parlament előtt, a Dunán lebegő uszodában. Talán elég ezt a képet egy villanásra felidéznünk, hogy tudatosuljon, nem csupán a személyes tapasztalat, a magunk által megélt városi lét szerves része a fürdőzés, de így volt ez az előttünk itt éltek számára is.
  Egy gazdag város bőkezű adománya, amire, tudjuk, a történelmi korokban is rendre rátaláltak. Máig ható hagyomány, amivel érdemes élnünk. Az igazán nagyok, a Széchenyi, a Gellért, vagy akár a Palatinus mellett a Rudas is feltétlenül a zászlóshajók közé sorolható, nem elsősorban a léptékének, hanem tradícióinak köszönhetően. Így van ez annak ellenére is, hogy itt a koedukáció csak a legutóbbi idők vívmánya, hagyományosan a hely a férfiközönség felüdülését szolgálta. Kedveltsége, ismertsége az elhelyezkedéséből is adódik: a Gellért-hegy lábánál meghúzódó épületegyüttes városképformáló erővel bír. Felújítása így a többi nagy fürdőhöz képest talán méltatlanul későn kezdődött meg, de a fájdalmasan végletesnek ítélt – elég csak az idetelepült romkocsmára gondolnunk – romlásból való újjászületés most annál látványosabb.
  A felújítás első szakasza az együttes északi, történeti értelemben véve feltétlenül legértékesebb részére koncentrált. A különleges téri adottságú, nyolc pillér által alátámasztott kupolával fedett, közel ötszáz éves törökfürdő és az ehhez csatlakozó kiszolgáló terek régészeti-restaurátori kutatásokon alapuló megújulása a legkényesebb műemlékvédelmi elvárásoknak is megfelel. A homlokzatrekonstrukció szakít a korábban itt megszokott látvánnyal, amely egyenmázba vonta az igencsak különböző korokban épült-bővült együttest. Helyette finom didaktikával, az egyes épületrészek saját építési idejéhez jól köthető, eltérő színezéssel teszi olvashatóvá az épületegyüttes kialakulását, szinte lépésről lépésre.

  Megrendelő: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
  Vezető tervező: Vékony Péter – Nirmana Építésziroda
  Építész munkatárs: Chvalla Diána – Nirmana Építésziroda
  Kivitelező: Kalotherm Zrt.
  Építésvezetők: Griecs András, Varga József, Végh Lajos
  belsőépítészet: Medveczky Kazimir – Medveczky & Gothárd Kft.
  Műemléki referens: Muskovszkyné Janotti Judit
  Épületgépészet: Pavlics György – PPR PLAN Kft.
  Tartószerkezet: Kovács István – Kovács & Kovács Stúdió
  Épületvillamosság: Kósa László ev. , Bakos István
  Medencetechnológia: Hajdú Sándor – HYDROCHEM Kft.
  Tűzvédelem: Végh Ferenc
  Szaunatechnológia: Albatros Wellnesstechnika Kft.
  Finombeton homlokzati panelek: IVANKA