• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Essen, Ruhr-vidék, EKF 2010

  Fekete gyémánt: Zollverein komplexum, Essen

  Építész: Rem Koolhaas
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Essen, EKF 2010

  Európa egyik kulturális fővárosa az idén Essen, a kulturális program menet közben kiterjedt az egész Ruhr-vidékre. Az EKF program középpontjába az ipari örökséget megőrző profilváltás került. Az egykori „tiltott város”, a német hadi- és nehézipar fellegvára mára nagyszabású turisztikai és kulturális létesítmény lett, múzeumokkal, konferencia- és kutatóközpontokkal, a német kreatív ipar meghatározó ereje. A strukturális átalakulásban kulcsszerepet vállalt a kortárs építészet. A központi épületben 2010 januárjában nyílt meg a Rem Koolhaas tervei szerint kialakított Ruhr Múzeum. A bányagépek, a szénválogató és -mosó berendezések 80%-a helyben maradt, megújult és a történeti kiállítás része lett. A gépek falára vetített filmek és a föld alatti tárnákba vezető járatok segítik a mai látogatónak megérteni, milyen életmód kapcsolódott százötven éven át a német szénbányászathoz. A panoráma-teraszról körbetekintve a Zollverein egésze feltárul, a Sanaa japán építésziroda tervezte Red Dot Museummal, amelynek puritán kockaformáját semmi nem töri meg, de a homlokzatokon random jelleggel elhelyezett 134 ablak kis szeleteket mutat az iparvidékből.

  Scene Ungarn – Kortárs magyar fesztivál Észak-Rajna Vesztfáliában

  Szöveg: Götz Eszter

  A 18 milliós Észak-Rajna Vesztfália 1992-től rendezi meg kétévente a Scene összművészeti fesztivált, melynek középpontjában minden alkalommal más-más ország kortárs kultúrája áll. Az idén – a közös pécsi, illetve Ruhr-vidéki EKF 2010 program miatt – Magyarország a soros. Kézenfekvő választás, hiszen így a két helyszín kölcsönösen ráirányítja egymásra a figyelmet. Tizennégy városban több mint 200 program a képzőművészet, színház, tánc, irodalom, film, fotó, médiaművészet magyarországi folyamatait mutatja be, rangsorolás nélkül. A német szervezők meglátták a közös fellépésben rejlő erőt, míg Pécsett ez kihasználatlan lehetőség maradt, néhány programot leszámítva a németországi helyszín gyakorlatilag nem jelent meg nálunk.

  A modern múzeum legendája: Folkwang Museum, Essen

  Építész / architect: David Chipperfield, 2010 (Edmund Körner, 1927; Kreutzberger-Hösterey-Lay, 1960)
  Szöveg és fotók / text and photos: Götz Eszter

  2010-ben negyedszer született újjá egy művészettörténeti legenda: az esseni Folkwang Múzeum. Elnevezése az Edda-dalokból származik, folkwang ott azt jelenti: „a nép csarnoka”. Amikor 1898-ban az alapító, Karl, Ernst Osthaus először megfogalmazta a múzeum mint a nép csarnokának gondolatát, aligha állt tőle az a vízió, ami 2010 januárjában megtestesülve fogadja a múzeum látogatóit. A bővítésre kiírt nemzetközi tervpályázaton 2007-ben David Chipperfield pályaműve nyert, amelyik a meglévő épület karakterét finom elmozdulásokkal visszhangozta. Az egész épületet a természetes fény és a nyitottság uralja. Minden tere közvetlen megvilágítást kap, vagy a teljes üvegfalakon át, vagy ahol ez nem lehetséges, tejüveg felülvilágítók révén. A gyűjtemény legnagyobb része nem érzékeny a külső fényre, ezek a művek kerülnek a külső fénnyel teljesen átjárt termekben. Az antik darabok és a különlegessége – köztük egyedülálló kopt textilmaradványok – a belső, zártabb termekben kapnak helyet.

  Megbízó: Neubau Museum Folkwang Essen
  Építészet: Architecture LP, David Chipperfield Architects
  Építész: David Chipperfield
  Elektromos tervezés: bbt Ingenieure GmbH
  Statika: Puhl und Becker
  Tájépítészet: Meinolf Hasse
  Világítási terv: Arup GmbH
  Biztonságtechnika: ifas Institut für Angewandte Sicherheitstechnik