• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kelet és Nyugat találkozása Sanghajban

  Építészeti Biennále WEST BUND 2013 Sanghaj, 2013. október-december

  Szöveg: Borsos András

  A Sanghaji West Bund Biennálé pavilonja, 2013, tervezők: Schmidt Hammer Lassen Architects, fotó: shl.dk

  A Sanghaji West Bund Biennálé pavilonja, 2013, tervezők: Schmidt Hammer Lassen Architects, fotó: shl.dk

  A Huangpu folyó partja a 24 milliós Sanghaj arculatának legmarkánsabb eleme, a belváros ikonjaként tartott és a 20. század elején kiépült Bund együttesével, a 21. században megépült felhőkarcolókból álló Pudong városrésszel és a 2010-es EXPO területével. Ebbe a partmenti sorba illeszkedik a 2009-ben fejlődésnek indult korábbi rozsdaövezet, a West Bund / Shanghai Corniche, vízparti sétányával és kulturális létesítményeivel.
  A Biennálét a kurátorok a térformálás, művészeti produkciók, és a jövőre vonatkozó elképzelések gondolatkörére szervezték. A programot és a kiállításokat a sanghaji Tongji Egyetem és a Kínai Művészeti Akadémia közösen rendezte. A program az építészetet középpontba állítva tárgyalta a kortárs képzőművészetet, a színház és a multimédiás művészeteket – mintegy a kulturális ágazatokat egybefonva. Léptékére jellem a 8,5 km2-en elterülő szabadtéri programok és épületek sora és központi eleme az eddig használaton kívüli 6000 négyzetméteres cementsilóban megrendezett multimédiás kiállítás. A húzónévként világsztárokat (pl. Holl, Pei, Chipperfield), de döntően kínai építészeket bemutató a minőséget maximálisan szem előtt tartó anyag felvonultatta a mai építészeti tendenciákat és elméleteket, a 21. század kérdéseire (urbanizáció, fenntarthatóság, globalitás és kulturális örökség) eddig megszületett válaszokat és láthattuk a kínai praktikus gondolkodás érdekérvényesítési erejét. A gigaprojektek és technológiai bravúrok mellett kiemelten az építészet központi szerepét a művészetekben, a felelősség gondolatkörét és a hagyományokhoz való viszonyulás útkeresését.

  Kínai-Finn Központ, Tongji University, Sanghaj

  A sanghaji Kínai-Finn Központ meggyőző példa, hogy egy Magyarországhoz hasonlóan kis ország legjobban jól azonosítható arculata segítségével tud eredményes sikeres és elismert lenni a világban. A finnek ezt a design és a kommunikáció révén érték el, felmutatva hogy az oktatásban és kulturális kapcsolatokban lévő együttműködés gazdasági sikerekhez vezet.
  Kínában a nagyon más világra rácsodálkozva előbbutóbb az eligazodást segítő kapcsolódási pontokat keresi az Európából érkező. Ilyen a sanghaji magyar kultúrdiplomácia által ajánlott és bemutatott Kínai-Finn Központ. Megragadott itt a játékelven alapuló nyitott és befogadó szellemiség, a kísérletezés szabadság, a különös szájjal meghajtott fúrót lelkesen bemutató kínai fiatal lelkesedése és büszkesége.