• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tellurikus erő

  Szent György templom, Debrecen, Józsa városrész

  Építészek: Győrffy Zoltán
  Szöveg: Meggyesi Tamás
  Fotók: Batár Zsolt

  jozsa1

  A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóiroda 2015. november 22. számában adott hírt róla, hogy Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök Krisztus Király ünnepén felszentelte Debrecen Józsa városrészén az egyházmegye újonnan épült római katolikus Szent György templomát. A Rózsavölgy utcán lévő Szent Család templomot kinőtték a hívek, így nagy szükség volt az új templomra.
  A telket a debreceni önkormányzat adományozta az egyházközségnek, építését a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye finanszírozta. Hivatalos okiratok már a 13. században említenek egy Szent György-templomot, melynek romjai az új templomtól 150–200 méterre találhatók. A sajtóiroda közleménye megemlíti, hogy a középkori stílusban (sic!) megépült új templom építészeti stílusa különleges, harmonikusan beleillik a környezetébe, békés, titkos hely hangulatát idézi. Megemlíti továbbá, hogy az épületre kívül-belül egységesen téglaburkolat került, belső terét pedig helyi mesterek míves ácsmunkáival alakították ki. A felhasznált természetes anyagok szinte egyneművé teszik az épületet, ami biztosítja a templom bensőségességét. A templomot Győrffy Zoltán debreceni építész tervezte.
  A fenti jellemzés valójában minden lényegeset elmond az új templomról, így a méltatásnak csak néhány kiegészíteni valója marad. Mindenekelőtt a helyszín, amiről tudni kell, hogy a városrészt a Tocó patak szeli ketté, a patak két oldalát pedig egy 50-50 m széles telepített erdő szegélyezi. Ez a közel észak-déli tengely két részre osztja a települést: keletre Alsó Józsa, nyugatra Felső Józsa van. A patakra merőlegesen, nagyjából a városrész közepe táján az Unokakert utca meghosszabbításával egy gyalogösvény húzódik, ami összeköti a két városrészt. Bármennyire szerény is ez a „kereszttengely”, nyugati végén ott a Tesco szupermarket, míg a keleti véget most már az új Szent György templom jelzi. Mivel a telek maga is adottság volt, mondhatnánk, hogy ez szerencsésen egybeesett a térség mikroszerkezetével, illetve azt új elemmel egészíti ki. A templom közel kelet-nyugati tengelye a plébániára néz, de a két épület közt a tervező egy kisebb előteret alakított ki egy furcsa kapuépítménnyel. A látogató első, abszolút pozitív benyomását ez a kapuépítmény kicsit megzavarja, mert noha térhatároló szerepe vitathatatlan, de anyaga és arányai valahogy nem illenek az épülethez.

  Építész: Győrffy Zoltán
  Építész munkatársak: Kasuba János, Ferencz Attila, Kocsel Andrea, Benke István
  Statika: Haranghy Sándor, Horváth Zoltán
  Épületszerkezetek: Reisch Richárd
  Belsőépítészet: Tündik Ferenc
  Épületgépészet: Szucskó Imre
  Épületvillamosság: Kálmán Péter, Kiss István
  Közlekedés: Gulyás Imre
  Kertépítészet: Sándor Tamás
  Akusztika: Józsa Gusztáv
  Kivitelezés: Hajas István – VitaBau Kft.
  Beruházás lebonyolítás és műszaki ellenőrzés: Mogyorós János, Törös Attila, Zsiros Tamás, Vass László, Gajdos Gréti
  Megrendelő: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Bosák Nándor püspök, Felföldi László plébános