• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Soul of Seoul

  Az UIA Kongresszusa és XXVII. közgyűlése
  Szöul, Korea, 2017. szeptember 3–10.

  Szöveg: Krizsán András, Mikó László
  Fotó: Krizsán András

  A világ építész szakemberei számára elsődleges szakmai fórumnak számító UIA Kongresszus idei házigazdája Szöul volt, a szójátékon alapuló „Soul of City” jelmondattal. A háromévente megrendezésre kerülő rangos nemzetközi találkozót plenáris és szekcióülésekkel, vitafórumokkal, sztárépítészek előadásaival a COEX Rendezvényközpontban tartották, számos innovatív építészeti technikát és technológiát bemutatva a látogatóknak. A konferencia ideje alatt megrendezésre kerültek különböző, nyilvános tájékoztató programok, kerekasztal beszélgetések, szemináriumok, workshopok, akadémiai illetve tudományos előadások, építészhallgatók által szervezett események.
  A rangos találkozón meghívott előadó volt mások között Dominique Perrault, a Francia Nemzeti Könyvtár tervezője; Billie Tsien és Tod Williams, az Amerikai Népművészeti Múzeum tervezői; David Leatherbarrow, a pennsylvaniai egyetem professzora, valamint Kengo Kuma, a 2020-as tokiói olimpiai játékok fő stadionjának tervezője. Előadást tartott Patrick Schumacher Zaha Hadid örökségéről, H-Sang Seung és Toyo Ito, aki Szöulban elnyerte az UIA aranyérmét is. A 47 országból regisztrált jelöltek közül szeptember 6.-án, ünnepélyes keretek között az UIA szakmai zsűrije további díjakat is átadott. Auguste Perret-díjat kapott Nikolay Shumakow (Oroszország), Sir Robert Matthew-díjat Carin Smuts (Új-Zéland), Jean Tschumi-díjat Asraf M. Salama (Egyiptom) és Vassililis Sgoutas-díjat Hoang Thuc Hao (Vietnam).
  A kongresszussal párhuzamosan 20 000 kiállítóval és több, mint 30 000 érdeklődővel szakmai kiállításokat is bemutattak, ahol építőanyag gyártók, szakkönyvkiadók, tagországok és régiók, valamint az UIA Kongresszus rendezésére kandidáló városok mutatkoztak be. Hazánk a II. Régió kiállításán a Kossuth téri Parlamenti Látogatóközpont (építész: Tima Zoltán) tablójával szerepelt. A kongresszusra 124 országból érkeztek vendégek és szakemberek, akiknek lehetősége nyílt egymással megosztani a legfrissebb trendeket, jó gyakorlatokat és esettanulmányokat. A konferencia szakmai fókuszpontjában Szöul városa állt.
  Az építészet minőségi környezetet teremt a város számára a kultúra, a természet és a jövő aspektusaiból. Ezeket a törekvéseket építette be az UIA kongresszusa 2017-es programjába, amit nyilatkozatban foglaltak össze a résztvevők (Seoul Declaration, lásd www.uia2017seoul.org/board/board.asp?pLn=Eng.)
  A Kongresszust követően került sor az UIA XXVII. Közgyűlésére, melynek helyszíne a Zaha Hadid által tervezett Dongdaemun Design Plaza volt. A közgyűlésen a tagországok delegáltjai vettek részt, a tagszervezetük létszámával arányos szavazati joggal, ennek alapján a jelenlévők összesen mintegy 260 szavazatából négyet a MÉSZ adott.
  A közgyűlés első részében a leköszönő vezetőség tagjai tartottak beszámolókat, ezek elfogadása után az UIA szervezeti reformjának kérdéseiről egyeztek meg a képviselők. Az első, elfogadott javaslat a tagdíj számításának új rendszerére vonatkozott, mely szerint a tagdíjat ne az adott tagország építészeinek száma, hanem a tagszervezet – esetünkben a MÉSZ – tagjainak száma szerint állapítsák meg, egy minimális tagdíj megállapítása mellett.
  A második javaslat a hároméves kongresszusi és tisztújítási ciklus két évesre történő módosításáról szólt, melynek elfogadásához a közgyűlés 75%-ának szavazata lett volna szükséges, ám a jelenlévők ezt nem támogatták.
  A harmadik javaslat az UIA–UNESCO együttműködésre vonatkozott, miszerint az UNESCO által kezdeményezett „Világ Építészeti Fővárosa” címet az UIA javaslatára adományoznák annak a városnak, ahol az UIA soron következő kongresszusát tartanák. Ezt a javaslatot a küldöttek nagy többséggel támogatták.
  Ezek után került sor az UIA tisztújításra, első lépésként az UIA elnökének megválasztására. A jelöltek Hayder Ali (Szudán), Deniz Incedayi (Törökország) és Thomas Vonier (USA) voltak. A jelöltek bemutatkozása után a közgyűlés csaknem 2/3-os többséggel Thomas Vonier-t választotta meg az UIA elnökének. Thomas Vonier Párizsban és Washington DC-ben tart fenn tervezőirodát, az AIA európai tagozatának alapító elnöke (1994) és jelenleg az AIA elnöke. 2011–2014 között az UIA III. Régió alelnöke, majd 2014–2017 között az UIA főtitkára volt.
  Ezek után került sor az UIA főtitkárának és alelnökeinek – akik egyben régióelnökök is – megválasztására. Egyedüli jelöltként Serban Tiganas (Románia) lett az UIA új főtitkára és Fabián Llisterri (Spanyolország) a kincstárnok. Alelnököknek az alábbi építészeket választotta meg a közgyűlés a 2017-2020 közötti hároméves időszakra:
  I. Régió: Lorenz Bräker (Svájc)
  II. Régió: Nikos Fintikakis (Görögország)
  III. Régió: Roberto Simon (Brazília)
  IV. Régió: Jong Rhul Hahn (Dél-Korea)
  V. Régió: Mohamed Munyanya (Kenya)
  A Magyarországot is magába foglaló II. Régióban a 4 tanácstagi helyre három jelöltet választottak, Elbay Gasim-Zada (Azerbajdzsán), Istellianna Atanassova (Bulgária) és Jerzy Grochulski (Lengyelország) személyében. A negyedik helyre jelölt Fani Vivali (Görögország) nem volt megválasztható, mert a régió elnöke a görög Nikos Fintikakis lett és ezt az egybeesést az Alapszabály tiltja. A negyedik tanácstagi hely betöltésére, a régió tagországainak javaslata alapján, helyi szavazás eredményeként választanak tisztségviselőt a régió tagországai.
  A közgyűlés külön eseménye volt a hat év múlva esedékes következő világtalálkozó helyszínének megválasztása. A megrendezésre öt ország városa aspirált: Antalya (Törökország), Baku (Azerbajdzsán), Kuala Lumpur (Malajzia), Koppenhága (Dánia) és a 2023-ban az UIA megalakulásának éppen 75. évfordulóját ünneplő és helyt adó Lausanne (Svájc). A kétfordulós, szoros versenyben a XXIX. UIA Kongresszus és Közgyűlés rendezési jogát Koppenhágának ítélte oda a közgyűlés. A következő, XXVIII. Kongresszust és Építész Világtalálkozót 2020-ban Rio de Janeiro rendezi, melynek témája: Építészet a 21. században.