• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egy korszak keresztmetszete

  Kiállítás és könyvbemutató a kockaházról
  Építészek Háza, 2021. 12. 03 – 2022. 01. 05.

  Szöveg: Harlov-Csortán Melinda

  A Térformák – Társadalomformák kutatóműhely immár negyedik alkalommal rendez kiállítást a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában. Ezek a kiállítások mindig egy új, több szereplős kutatási projekt eredményein alapulnak, és egy tanulmánykötetben is publikálásra kerülnek. Korábbi kiállítások témái voltak például Bécs és Budapest párhuzamos városképei a 20. századból vagy a társadalommérnök szerepe. Az eseményeket a kurátor és szerkesztő, Tamáska Máté építészszociológus interdiszciplináris kérdésfeltevései kötik össze. A 2021. decemberben nyílt kiállítás címe: Kockaház, a vidék 20. századi háztípusa. A „létező szocializmus” életvilágai.
  A projekt apropója a kiállítás kurátora által kiemelt, a Magyar Nemzeti Levéltárban található fotógyűjtemény, mintegy 91 doboznyi képanyag, amely 70-80000 felvételt és közel 300 települést, zömmel falvakat és kisvárosokat jelenít meg. A Hazafias Népfront felhívást tett közzé 1985-ben, az ország „felszabadulásának” 40. évfordulója alkalmából az ország településeinek képi rögzítésére, az előző négy évtized sikeres fejlődésének példájaként. A felhívásra bárki beküldhetett fényképet, így a gyűjtemény igen eltérő minőségű és jellegű ábrázolásokat tartalmaz. A beérkezett fényképekből akkor – máig tisztázatlan okok miatt – nem született tárlat. A mostani kiállításmegnyitóra meghívott előadók maguk is számos lehetőséget fogalmaztak meg, például a rögzített állapotok nem tükrözték megfelelően a kívánt ideológiát, vagy a fényképek összegyűjtésekor már nem volt központi feladat az elmúlt negyven év ilyen formában történő megünneplése.
  Mind a kiállítás tablóinak, mind a megnyitó alkalmával szervezett kerekasztal-beszélgetésnek az egyik központi témája a kockaház definiálása és értelmezése. A kockaház jellemzői a jellegzetes alaprajzi forma (mely idővel sok esetben kibővítésre került), a sátortető (mely sokszor egyéb variációt mutat például manzárd tető), az utcafront páros négyzetes ablakai (melyek közül az egyiket számtalanszor befalazták), valamint a jellegzetes díszítés (melynek különösen a rendszerváltás környékén és azt követően számtalan variánsa született meg). Sőt, a kockaházra jellemzőnek vélt díszítési technika más háztípusokon is megjelent (például egy hollókői tradicionális népi ház homlokzatán is alkalmazták). Ez a rövid jellemzés és kivételcsokor is mutatja a téma összetettségét. A beszélgetés folyamán a kerekasztal-beszélgetés résztvevői megkísérelték korszakolni a „kockaházas periódust”.