• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Poszt-COVID városok

  A RIBA nemzetközi hallgatói pályázata, 2021

  Szöveg: Botzheim Bálint

  Sokunknak távolinak tűnik már a COVID-ot kísérő általános karantén, amikor az otthonok egyszerre változtak munkahellyé, oktatási intézménnyé, ezzel párhuzamosan az utcák, közterek szinte kiürültek. Az élet a legtöbb területen ment tovább, ennek fényében megdöbbentő tapasztalat volt, hogy a város mint térbeli infrastruktúra egyszeriben értelmetlenné vált.
  2021 júniusában, amikor még nem volt egyértelmű, mikor lehet feloldani a korlátozásokat, a RIBA nemzetközi hallgatói pályázatot írt ki, amely a város járvány idején betöltött szerepét feszegeti. Kijelenthető, hogy a városik struktúrák, tereink elavultak? Nem képesek alternatívát adni amikor az izoláció biztosítása a társas érintkezések feltételévé válik? A feladat tehát COVID-biztos városok megtervezése volt. Világszerte 73 oktatási intézményt szólítottak meg, négy régióban: Európa, Ázsia és Ausztrália, Észak- és Dél-Amerika, illetve Közel-kelet és Afrika. Az értékelés és a díjak megítélése is régiónként zajlott.

  Ázsia és Ausztrália régió
  Nyertes pályamű: 2061 Pabulum Odyssey, tervezői: Maxwell Lau Ho Chuen – Hong Kongi Egyetem (HKU) Építészkar
  Az Ázsia és Ausztrália régióban a 2061 Pabulum odyssey című pályamű kapott első helyezést. A pályázók feltételezték, hogy a vírus jelenléte állandósul, így az emberek kénytelen lesznek tartósan karanténban élni. Hongkong Kwun Tong városrészét tekintettékk prototípusnak, ide készült a terv. A föld alatt elhelyezkedő metróállomások a lezárások hatására elsőként fognak üresen maradni. A pályázók ide drónport létesítését javasolják, innen történne az ételszállítás a városlakóknak, később a metróállomás felett egy torony is megépülne, amelyben robotizáltan állítják elő az ételt. A toronyhoz kis éttermi kapszulák kapcsolódnak, ezek a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek.

  Amerika régió
  Nyertes pályamű: A városi örökség revitalizációja, tervezői: Matías Carrillo, Aranza Rubilar, Rosario Burgos – BioBíó Egyetem, Chile
  A terv a a chilei Concepciónban található, 2013-ban leégett központi piaccsarnok újrahasznosítását tűzte ki célul. A tűzvész óta eltelt majd egy évtized alatt az épület megmaradása többször is kérdésessé vált, de építészeti értéke miatt eddig sikerült megmenteni a teljes pusztulástól. Magyar vonatkozása is van: egyik tervezője Weiner Tibor volt, aki a fasiszta veszély elől 1939-ben Chilébe menekült. Ricardo Müller Hess-sel közösen készítették a piaccsarnok tervét. Weiner később hazatért és Dunaújváros tervezése kapcsán vált ismertté. A mostani pályamű megtartja a csarnok eredeti íves tartószerkezetét, és a nagy belmagasságot kihasználva, egy állványrendszer segítségével vertikális növénytermesztést javasol. Az öntözéshez a tetőfelületeken összegyűjtött esővizet javasolja használni.

  Közép-Kelet és Afrika
  Nyertes pályamű: Cascading planes, tervezői: Samer Elokdah, Youmna El-Ghounemy, Moatazbellah El Behery – Arab Tudományos Akadémia, Kairó
  A pályamű fókuszában a városi terek megújítása áll. Valós problémából indul ki: Egyiptomban az egyre intenzívebb városi infrastruktúra-fejlesztés a közterek rovására megy végbe. Csökken a városlakók által használható közterek mennyisége, és a megmaradók is egyre zajosabbak, szennyezettek a növekvő gépjármű forgalom miatt. A terv a föld alá tereli a közúti forgalmat, és többszintes köztérrendszert javasol. A térszinttől egészen a háztetőkig növényekkkel teli parkot vízionál, hogy a városlakók helyben, minőségi környezetben tudják eltölteni a szabadidőt.

  Európa régió
  Nyertes pályamű: Parasitic interchanges, tervezői: Lorenz Kleemann – Confluence Institute for Innovation and Creative Strategies in Architecture, France
  A koncepció a valós és virtuális terek összekapcsolását állítja középpontba. Los Angelest tekinti mintahelyszínnek. Az új struktúrákat a közúti csomópontok fölé képzeli el, a használók specializált igényeihez alkalmazkodva. A folyamatosan növekvő struktúra-sejtjei lakásokat vagy szolgáltatásokat is tartalmazhatnak. Az új lakótérben ötvöződik a valós és a virtuális valóság: a lakhely elhagyása nélkül lehet dolgozni, a munkahelyek is virtuális térben működnek. Az elképzelés szerint rendszer a világon mindenütt elterjedne, így széles tömegek számára is megfizethetővé válna.