• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Rétegről rétegre

  3D nyomtatott lakóház Németországban

  Szöveg: Botzheim Bálint

  A 3D nyomtatás egyre gyorsabban terjed, számos területen megtalálták az alkalmazási körét, a járműgyártástól az orvoslásig. A németországi Beckumban épül az első 3D nyomtatott lakóház, amely Európa első kétszintes nyomtatott épülete is egyben. A zsaluzatgyártó Peri résztulajdonosa a COBOD-nevű építőipari nyomtatással foglalkozó cégnek, amelynek a BOD2 típusú nyomtatóját használták az épülethez. A technológia jelenleg falak nyomtatására alkalmas, rétegről rétegre speciális habarcsréteget visznek egymásra. Az épület tervezése és kivitelezése nem volt egyszerű, a 3D nyomtatásra nincsenek szabványok, illetve a speciális habarcsnak még nincsen építőipari minősítése mint építőanyag. A 3D nyomtatáshoz használt habarcs megfelelő szilárdságát és biztonságos alkalmazását vizsgálatokkal kellett igazolniuk. A habarcsot a Heidelberg Cement fejlesztette a nyomtatáshoz. Az egymásra rétegzés miatt a habarcsnak gyorsabban kell szilárdulnia a hagyományos habarcsnál, de emellett a rétegek egymáshoz tapadása is fontos. A nyomtatófej szélessége jelenleg nem változtatható, így különböző falvastagságokat úgy tudnak elérni, hogy két falréteget nyomtatnak egymás mellé adott távolságra. A falközöket hőszigeteléssel töltik ki. A két falréteget szabályos időközönként fémkapcsokkal kötik össze, a merevítés miatt, ezek elhelyezése még manuálisan történik. A faláttörések helyét is nyomtatás közben hagyják ki, hogy ne utólag kelljen betont fúrni. A falba helyezett szerelvényeknél a nyomtatás megszakad, föléjük pedig kis fémlap-áthidaló kerül, hogy a következő réteg zökkenőmentesen készülhessen. Az összekötő kapcsokon kívül vasalás nem készül a szerkezetbe, így a tervezésnél kell odafigyelni, hogy a falszerkezetben csak nyomóerők ébredjenek.
  Az épületet tervező Mense Korte építésziroda a technológia által nyújtott lehetőségek széles kihasználására törekedett. Az épület külső fala sok helyen íves, mely a nyomtató számára nem jelent problémát. A beépített bútorzat egy része is a falakkal együtt a 3D nyomtató segítségével készült el, így például a beépített szekrények, a tűzhely és a fürdőkád is. A helyszíni 3D nyomtatást kiegészítve üzemi 3D nyomtatást is használtak, így készült az emeleti falak egy része, valamint a födémlemezek.
  A korábban bemutatott olaszországi igluházhoz képest az épület jól ötvözi a 3D nyomtatás lehetőségeit a funkcionalitással. A fejlesztők következő projektje egy háromszintes társasház a németországi Wallenhausenban, amely már szerkezetkész állapotban van. A terv érdekes vonatkozása, hogy karakterében korai modernista házakra emlékeztet. A párhuzam nemcsak formai, hiszen a 3D nyomtatás fejlesztésének mozgatórugója a minél gazdaságosabb építés.