• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Cseh Építészeti Nagydíj 2016

  Szöveg: Mikó László

  A Cseh Építészek Szövetsége idén 23. alkalommal adta át a Cseh Építészeti Nagydíjat. Az évente meghirdetett pályázatra hét kategóriában lehet nevezni: új épület; családi ház, helyreállítás; belsőépítészet; tájépítészet; városrendezés; design – „kis építészet”. A zsűri egy nagydíjat és kategóriánként egy-egy díjat, valamint dicséreteket adhat ki, saját megítélése szerinti mennyiségben.
  A pályázat öttagú nemzetközi zsűrije az idén az alábbi összetételű volt: Eva Jiricna (Anglia – Cseh Köztársaság), Petr Franta (Cseh Köztársaság), Vladimir Lazansky (Cseh Köztársaság), Elena Szolgayova (Szlovákia) és Mikó László (Magyarország). A zsűri elnökéül Eva Jiricna cseh származású, Londonban élő neves építész-belsőépítészt választották meg. Ő egy nap késéssel kapcsolódott be a zsűri munkájába, mert részt vett Zaha Hadid temetésén, akivel nagyon szoros szakmai és baráti viszonyban állt.
  A pályázatra összesen 51 nevezés érkezett be, a pályaműveket a prágai Nemzeti Galériában tekintette át a zsűri. Az első rosta után 24 nevezés maradt bent a további versenyben, melyből 12 épületet látogatottunk meg, találkozva az építészekkel és a megrendelőkkel.
  A négynapos épületbejárás eredményeként a Cseh Építészeti Nagydíj 2016 elismerést a rekonstrukció kategóriában nevezett Fehér Torony felújítása (Hradec Králové) nyerte el, építészek: Architekti Chmelik & Partneri. A történeti belvárosban álló templom tornya teljes felújítást kapott és az alsó szinteken egy modern hozzáépítésű látogató központtal egészült ki.
  Látványossága a torony lépcsőjének orsóterébe épített, magát a tornyot ábrázoló, fény- és hangjátékkal kísért plexi makett. Az új épület kategória díjazottja a Lézer Központ (Dolni Brezany) épülete, építészek: Bogle Archects. A belsőépítészet kategóriában a Trebesine főiskola auditóriuma (Prága) kapott díjat, terveője az IO Studio. Design kategóriában a Hylacka kilátó torony (Tábor) kapta díjat, építészek: Architekti Grygar & Spol.
  A családiház kategória díjazottja egy többszáz négyzetméter alapterületű családiház lett (Oldrichov/Liberec), építész: Pantelis Larcou. A felsorolt kategóriákban a díjak mellett számos dicsérő elismerést osztott ki a zsűri. A városépítészet kategóriában egyáltalán nem, tájépítészet kategóriában csak egy nevezés érkezett, melyre a zsűri nem adott elismerést.
  Mivel az előző évben is részt vehettem a Cseh Építészeti Nagydíj zsűrijében, lehetőségem nyílik az összehasonlításra. A 2016-os év nemcsak a nevezések számát – 86 helyett 51 –, de átlagos szakmai színvonalát tekintve is szerényebbnek bizonyult a tavalyinál. Természetesen ez évben is szinte minden kategóriában akadt kiemelkedő minőségű alkotás, de a mezőny „futottak még” csoportja népesebb volt, mint 2015-ben. A nemzetközi zsűri hivatalos nyelve az angol volt, de mivel a zsűri négy tagja anyanyelvi szinten beszélt csehül, egyik tagja pedig nem tudott angolul – vele oroszul beszéltem –, nyelvileg néha elszigetelődtem. Az épület látogatás szervezése sem volt maradéktalan, hiszen a kiszemelt 24 helyszínből végül csak 12 épületet látogattunk meg, miközben egyik nap 2 épületért 800 km-t tettünk meg.
  Mindezek ellenére ismét komoly élmény volt megismerni a kortárs cseh építészet aktuális kiemelkedő eredményeit.

  [Not a valid template]